JUSS OG SAMFUNN

Krever å få beholde Google News

Spanske aviser mener myndighetene må gjøre noe.

Det er forståelig at spansk presse, som har måtte gjennomgå betydelig nedskjæringer de siste årene, forsøker å få nye inntekter. Men det å kreve ensidig betaling i symbiosen med Google News, virker lite gjennomtenkt.
Det er forståelig at spansk presse, som har måtte gjennomgå betydelig nedskjæringer de siste årene, forsøker å få nye inntekter. Men det å kreve ensidig betaling i symbiosen med Google News, virker lite gjennomtenkt. Bilde: digi.no
15. des. 2014 - 09:21

Spanske aviser er lite fornøyde med at Google har valgt å legge ned den spanske utgaven av Google News, som bidrar med mye trafikk til de spanske nettutgavene. Årsaken til nedleggelsen er en ny, spansk lov som krever at nyhetsaggregatorer må betale for å bruke selv små utdrag av avisartikler. Google hevder at Google News ikke har noen inntekter, og at det vil være et rent tapsprosjekt å måtte betale for innholdet i tjenesten. Derfor legges den ned tirsdag denne uken. Nyheter fra spanske aviser fjernes dessuten fra Google News globalt.

Les også: Stenger Google News i Spania

Nå krever Googles motstandere i Spania, med avisforlag-organisasjonen AEDE i spissen, at Google gjør om sitt vedtak. Dette skriver The Spain Report.

AEDE, som har vært blant dem som har presset på for å få til den nye loven, krever nå at den spanske regjeringen og konkurransemyndighetene i EU hindrer Google i å stenge tjenesten.

Begrunnelsen er Googles dominerende posisjon i det spanske søkemarkedet, hvor Google for mange er «portalen til internett». AEDE krever myndighetenes inngripen for effektivt å beskytte rettighetene til innbyggere og bedrifter, skriver The Spain Report.

– Vi ber ikke Google om å ta et skritt tilbake, vi har alltid vært åpne for forhandlinger med Google. Men Google har ikke inntatt noen nøytral stilling, sier Irene Lanzaco, en talskvinne for AEDE til The Spain Report.

– De står står selvfølgelig fritt til å legge ned virksomheten sin, men én ting er stengingen av Google News, og noe annet er posisjoneringen i den generelle indeksen, sier Lanzaco.

Det er uklart hva hun mener med det sistnevnte, for Google har bare kunngjort endringer knyttet til Google News. Det er også uklart i hvilken grad AEDE kan forhandle med Google om vilkår som er fastsatt i den nye loven, som skal gjelde fra nyttår.

Det er også uklart om alle de spanske avisene støtter AEDE i denne saken, ikke minst de små som angivelig ikke vil få noen inntekter av en eventuell avtale med Google, og som kanskje mest av alle er avhengige av trafikk fra Google News.

    Les også:

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.