Krever amerikansk mobilstandard i "nye" Irak

Amerikanske selskaper er allerede i ferd med å dele opp markedet i "nye Irak". Qualcomm har startet lobbying for å legge ned GSM-nettet i landet.

Amerikanske selskaper er allerede i ferd med å dele opp markedet i "nye Irak". Qualcomm har startet lobbying for å legge ned GSM-nettet i landet.

Amerikanske selskaper mener åpenbart at når USA rydder opp i Irak, er det amerikanske selskaper som skal høste fruktene når landet skal bygges opp.

Et av disse selskapene er Qualcomm, som eier CDMA-teknologien, den dominerende mobilstandarden i USA.

Selskapet har åpenbart fått kongress-representant Darrell Issa til å fremme sin sak.

Issa foreslår at USA skal bruke CDMA-teknologi, ikke GSM-standarden, når man skal bygge opp landet etter at Saddam Hussein er fjernet.

Det er Wall Street Journal som skriver dette.

Issa har sendt en rekke brev til Pentagon og andre statlige institusjoner med et forslag om dette. Men Pentagon og USIDA, den statlige hjelpeorganisasjonen, planlegger å bruke GSM.

Ifølge FN er det bare tre land i verden - Irak, Nord-Korea og Afghanistan - som i 2001 ikke hadde et mobilnett. Siden den gang har Afghanistan kommet i gang og det gjelder også deler av Irak.

GSM Association forteller på sine nettsider at 95 prosent av alle land i verden og 60 prosent av brukerne har valgt GSM-standarden og landene rundt Irak bruker alle GSM. Et søk på nettet viser at det gjør også KurdTel som har bygget et GSM-nett i en by i kurdiske Nord-Irak. Også Saddam Husseins regime har bestilt et GSM-nettverk til Bagdad, men de kinesiske leverandørene må muligens reforhandle i nær fremtid.

Til toppen