UTVIKLING

Krever at alle får se Altinn-kode

– Må få gjenbruke teknologien, mener Friprog-senteret.

Kildekoden til Altinn bør være offentlig tilgjengelig og fri til å benyttes av alle, mener Friprog-senterets Christer Gundersen.
Kildekoden til Altinn bør være offentlig tilgjengelig og fri til å benyttes av alle, mener Friprog-senterets Christer Gundersen. Bilde: Friprogsenteret

I et brev til Brønnøysundregistrene og Altinn krever Friprog-senteret om at kildekoden til Altinn II blir gjort allment tilgjengelig. Det er staten som eier kildekoden, men også utvikler Accenture har anledning til å kommersialisere deler av løsningen etter avtale, noe som faktisk har skjedd.

– Mulighet til innovasjon

– Friprogsenteret ber Altinn-prosjektet så raskt som mulig benytte denne til å gi andre offentlige og private prosjekter mulighet til å gjenbruke teknologien. Den betydelige investeringen som er gjort i forbindelse med Altinn vil kunne gi offentlige virksomheter og leverandører i det norske markedet mulighet til å utvikle nye løsninger og skape innovasjon basert på den eksisterende programvaren, fremgår det av brevet som digi.no har fått tilgang til.

De skriver videre at denne type gjenbruk totalt sett vil være meget positivt for offentlig sektor fordi offentlige virksomheter slipper å utvikle denne type funksjonalitet flere ganger samtidig som det gir uavhengige konsulentmiljøer mulighet til å skape konkurranse i fremtidige prosjekter.

Løsningen har kostet rundt en halv milliard kroner å utvikle, og senest i statsbudsjettet for 2013 fikk Brønnøysundregistrene nye million-bevilgninger for å utvikle tjenesten videre.

– Bedre sikkerhet

– En annen meget viktig faktor er muligheten for uavhengige eksperter til å gå gjennom kildekoden og komme med innspill på arkitektur og de utviklingsmetodene som er brukt. Dette vil bedre kvaliteten og sikkerhet, skriver Friprog-senteret i brevet.

Last ned brevet i sin helhet her.

De oppfordrer til at kildekoden blir lagt ut på et programvarerepository fritt tilgjengelig for alle, og selv vil de kunne dele den på sin egen tjeneste: Delingsbazaren.no.

Det er Brønnøysundregistrene som eier kildekoden til Altinn, som er et av de største prestisjeprosjektene til staten. En rekke offentlige etater har knyttet seg opp til tjenesten de siste årene, og Altinn er en helt vesentlig komponent i digitaliseringen av offentlig sektor.

Problemer

Men tjenesten har hatt en god del problemer de siste årene. I fjor, da selvangivelsen ble offentliggjort, knelte tjenesten og skandalen var et faktum da personopplysninger om en oslomann ble tilgjengelig for tusenvis av brukere.

Senest forrige uke knelte tjenesten igjen, da en rekke næringsdrivende forsøkte å innrapportere arbeidsgiveravgift og forskuddstrekk for arbeidsgivere. Men trass problemene har Altinn fått en stadig viktigere posisjon i digitaliseringsarbeidet i offentlig sektor.

Uklart avtaleforhold

Det er ikke første gang Friprog-senteret tar til orde for å frigi kildekoden. I et leserinnlegg på digi.no har senior rådgiver Christer Gundersen tatt til orde for å frigi koden. Det er ikke kjent om det er begrensninger i avtalen mellom utvikler Accenture og Brønnøysundregistrene.

Digi.no har tidligere omtalt avtaleforholdet mellom de to, hvor det fremkommer at Accenture har anledning til å selge komponenter av Altinn-løsningen til andre. Accenture har blant annet ønsket å selge løsningen, som har fått stor internasjonal oppmerksomhet, til Østerrike.

– Dette var en del av de generelle vilkårene som var leverandøruavhengig. Det hadde vært med uansett valg av leverandør. Men det er flere tanker som ligger bak det. Det ene er pris. Dersom leverandøren kunne se muligheter for å videreselge komponenter så vil det bidra til å senke utviklingsprisen. Men leverandøren vil også få et incentiv til å lage en best mulig løsning, sa daværende fungerende direktør ved Brønnøysundregistrene, Håkon Olderbakk til digi.no.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.