Krever at åpent Microsoft-format avvises

Bransjeforeningen CCIA ber ECMA avvise Microsofts nye dokumentformat som åpen standard.

Bransjeforeningen CCIA ber ECMA avvise Microsofts nye dokumentformat som åpen standard.

Bransjeforeningen CCIA (Computer and Communications Industry Association), har rettet en henvendelse til standardiseringsorganisasjonen ECMA for å be dem avvise Microsofts XML-baserte formater Office Open XML som åpen standard.

    Les også:

CCMIA inntar dermed et helt annet standpunkt enn den amerikanske delstaten Massachusetts, som offentliggjorde for noen måneder siden at de ville avvise alle proprietære formater, og holde seg til formater som pdf og ODF. Da Microsoft sendte sin søknad til ECMA, signaliserte delstaten at de antakelig vil komme til å godta Office Open XML på linje med ODF.

CCIA begrunner sitt standpunkt med at Microsofts forslag, selv om det sponses av aktører som Apple, Intel, British Library og Statoil, ikke inneholder garantier for at andre enn Microsoft får noen reell innflytelse på formatet. CCIA krever at konkurrerende programvareleverandører og utviklere innen åpen kildekode tildeles en viktig rolle i forvaltningen av Office Open XML.

CCIAs henstilling til ECMA gjenspeiler argumenter i en advarsel IBM har sendt til Massachusetts, der IBM anbefaler delstaten å se nøye på hvordan standarder utvikles, vedlikeholdes, gjøres tilgjengelige og forholder seg til andre standarder, før de tar en endelig beslutning. IBM peker på at det OASIS-spesifiserte ODF utvikles og vedlikeholdes på åpent vis som et samarbeid mellom flere likeverdige parter, underforstått i motsetning til Office Open XML som skal være standardformatet i Microsofts kommende kontorsuite Office «12».

CCIA omfatter kjente Microsoft-konkurrenter som Oracle, Red Hat og Sun. Organisasjonen var dypt innblandet i EU-kommisjonens monopolsøksmål mot Microsoft fram til november 2004. Da inngikk CCIA et forlik med Microsoft, og fikk utbetalt 20 millioner dollar mot å avstå fra alle søksmål mot selskapet. Det innebærer blant annet at CCIA ikke vil kunne følge opp anbefalingen til ECMA med noen form for juridisk utspill mot Microsoft.

Ifølge Financial Times gikk 9,75 millioner dollar av forlikspengene direkte til CCIA-sjef Ed Black personlig. Den finske mobilgiganten Nokia trakk seg fra CCIA kort tid etter at dette ble kjent.

Til toppen