Krever at Facebook stenges

Mannen bak kjempesuksessen Facebook anklages for å ha stjålet ideen.

Krever at Facebook stenges

Mannen bak kjempesuksessen Facebook anklages for å ha stjålet ideen.

Rivaler ønsker å stenge Facebook

Facebook brukes av millioner av mennesker over hele verden. Men det populære nettstedet risikerer nå å måtte stenge ettersom et konkurrerende nettsted har saksøkt grunnlegger Mark Zuckerberg.

Eierne av et konkurrerende sosialt nettverk mener Facebook-grunnlegger Zuckerberg stjal ideen deres da de var studenter på Harvard-universitetet.

De tre grunnleggerne av nettverket ConnectU sier Zuckerberg ble hyret inn i 2003 for å gjøre ferdig et dataprogram for nettsiden deres, som på den tiden ble kalt «Harvard Connection».

Men i stedet for å levere programmeringskoden som avtalt i januar 2004, registrerte Zuckerberg Facebook som et nytt domenenavn, og en måned senere lanserte han et sosialt nettverkssted for studenter på Harvard etter ConnectUs ideer, ifølge ConnectUs advokat Daniel Tigne.

ConnectU hyret noen andre til å gjøre ferdig arbeidet som Zuckerberg ikke gjorde, og lanserte sin nettside i mai 2004. Men Facebook fikk en enorm fordel ved å komme først på markedet, sier Tigne.

ConnectU har ikke fått mer enn 70.000 brukere siden de startet, ifølge BBC. Til sammenligning har Facebook rundt 31 millioner brukere verden over.

Nå må Zuckerberg møte i retten. ConnectU har saksøkt ham for bedrageri, kontraktsbrudd, brudd på opphavsretten og urettmessig tilegnelse av forretningshemmeligheter, og rettssaken starter onsdag.

Saksøkerne ber en domstol i Boston om å stenge Facebook, inndra selskapets økonomiske verdier og få det til å betale erstatning til ConnectU.

Summen på erstatningskravet er foreløpig ikke fastsatt.

Facebooks advokater avviser at Zuckerberg stjal ideer fra sine medstudenter på Harvard, og sier ConnectU ikke har noen beviser for anklagene sine.

- De hadde ulike interesser og drev ulike aktiviteter. Bare én av dem hadde en idé som var god nok til å bygge et stort selskap, og det var Mark Zuckerberg, sier advokatene.

Zuckerbergs forsvarere har bedt dommeren i rettssaken om å henlegge saken.

- Denne saken er ikke stort mer enn en foreldet krangel mellom flere Harvard-studenter, sier advokat Steven Bauer.

Til toppen