JUSS OG SAMFUNN

Krever at Java-patenter underkjennes

Google går hardt ut mot Oracles søksmål mot Java-håndteringen i Android.

6. okt. 2010 - 11:07

I august i år gikk Oracle til et overraskende søksmål mot Google. Oracle mener Google bryter patenter og rettigheter, og krever et forbud mot Dalvik, den virtuelle maskinen som er utviklet for å la Android kjøre applikasjoner i Java.

I går leverte Google sitt formelle svar på dette søksmålet (27 sider). Selskapet nekter for å ha krenket Java-relaterte rettigheter og patenter som Oracle nå eier etter kjøpet av Sun i vinter.

Samtidig går Google hardt ut og argumenterer for at patentene som danner grunnlaget for Oracles søksmål må underkjennes.

Dalvik er ikke en Java virtuell maskin (JVM) i tradisjonell forstand, blant annet fordi den ikke kan kjøre vanlig Java bytekode, men krever at kildekoden må kompileres til et eget format, «dex» for «Dalvik executable».

Googles argumenter mot at de har brutt Oracles Java-relaterte patenter bygger på at de, og de andre medlemmene av Open Handset Alliance som har det formelle ansvaret for Android og Dalvik, har holdt seg strengt til det i og rundt Java som både er åpen kildekode og distribuert under avgiftsfrie lisenser.

Ifølge Google gjør disse lisensene det mulig for tredje part å utvikle egne implementasjoner av Suns Java-spesifikasjoner. Vilkårene slår fast at implementasjoner som beviselig er kompatible med Suns Java-spesifikasjoner skal automatisk innvilges alle nødvendige rettigheter for å kunne tas i bruk.

Problemet som Google støtte på, var å bevise kompatibilitet.

Sun fikk aldri somlet seg til å tilby alt i Java som åpen kildekode. Noe av det de holdt var den såkalte «Technology Compatibility Kit» (TCK) som er den eneste måten å bevise at en Java-implementasjon er kompatibel. Formelt sett ble TCK Java SE (Standard Edition) frigitt som åpen kildekode våren 2007, men med begrensninger som blant annet hindret anvendelsen på implementasjoner for mobile enheter.

Dette førte til strid mellom Sun og åpen kildekodefellesskapet. Blant dem som reagerte var stiftelsen Apache Software Foundation som hadde utviklet sin egen Java-implementasjon, Apache Harmony. Apache pekte i april 2007 på at Sun beskyttet sine kommersielle interesser på bekostning av fri programvare fra Apache, i strid med høytidelige løfter om at enhver spesifikasjon fra Sun – også Java – skulle være tilgjengelig for åpen kildekodefellesskapet.

Ifølge Google ytret Oracle sin prinsipielle støtte til Apaches standpunkt ved to anledninger, både i desember 2007 og februar 2009. Oracle sa i februar 2009 at begrensningene i TCK-lisensen strider mot forpliktelsen og forventningen om at alle Java-spesifikasjoner skal kunne implementeres fritt i åpen kildekode.

Google konstaterer følgelig at Oracle nå har skiftet standpunkt.

Ifølge Google bygger Dalvik på Apache Harmony, med endringer som er nødvendige fordi Android er en plattform for mobile enheter.

Det ligger i denne argumentasjonen en indirekte innrømmelse fra Googles side om at Dalvik faktisk bryter begrensningene i TCK-lisensen. Deres forsvar er følgelig at begrensningene er ugyldige.

Derfor fyrer Google først og fremst av tungskyts mot selve patentene og deres gyldighet, samtidig som de framstiller seg som ridder for åpen kildekodefellesskapet og forkjemper for fri programvare.

I et tilsvar som Oracle publiserte i går gjentas standpunktet om at Google har anvendt Java-kode uten gyldig lisens, og at de har endret teknologien i strid med prinsippet om «skriv programmet én gang og kjør det overalt». Oracle mener at Googles «krenkelse og fragmentering av Java-kode» ikke bare skader Oracle, men også brukere, utviklere og leverandører av maskinvare.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.