Krever at MTV betaler for nettmusikk

To av de største plateselskapene i verden krever at MTVi Group må betale for musikken som sendes via radivirksomheten på web.

To av de største plateselskapene i verden krever at MTVi Group må betale for musikken som sendes via radivirksomheten på web.

MTVs Interactive Group har havnet midt oppe i et vepsebol som stadig blir mer bråkete i den nye konvergensverden; krav om vederlag for benyttelse av åndsverk i flere mediekanaler.

Norsk Journalistlag (NJ) er, sammen med komponistenes egen organisasjon TONO, noen av de mest aggressive når det gjelder gjenbruk og flerbruk av åndsverk her hjemme.

I USA har MTV, som hadde sin storhetstid i videoalderen på 80-tallet, ikke gardert seg godt nok mot krav fra dem som sitter på rettighetene til åndsverkene.

MTVi sorterer under medieselskapet Viacom og er i ferd med å børsnoteres. Nå melder News.com at det pågår en konflikt som gjelder musikklisenser.

MTVi identifiserte selv ikke de to selskapene i sin søknad for å bli børsnotert, men sa at de hadde mottatt korrespondanse som krevde stopp i bruken av selskapenes musikk pluss kompensasjon for tidligere radiosendinger via web.

Wall Street Journal hevder at det er Sony og EMI som er på MTV-jakt. MTVi sier at de har regnet med at radiovirksomheten over Internett faller innenfor den obligatoriske lisensen man betaler for bruk i andre mediekanaler.

Slike satser blir enten bestemt av et myndighetsorgan i Washington DC (the Librarian of Congress) eller gjennom individuelle forhandlinger.

MTVi er medlem av Digital Media Association som er midt oppe i en batalje med Recording Industry Association of America (RIAA). Uenigheten går på hvor mye webkringkastere må betale som en følge av en justering i Digital Millennium Copyright Act i 1998.

I tillegg til å betale komponistenes og tekstforfatternes organisasjon ASCAP en sum, må webaktørene også betale ekstra direkte til plateselskapene, skriver News.com.

Til toppen