JUSS OG SAMFUNN

Krever at norske nettbutikker kutter forhåndsbetalingen

Den norske interesseorganisasjonen eforum.no har inngått avtaler med ni norske nettbutikker og godkjent dem for trygg internetthandel. eforum.no har satt som krav at butikkene ikke tar penger inntil varene er sendt, men har ingen krav til konkret teknologi når det gjelder betalingssikkerhet.

Herman Berg
26. nov. 1999 - 12:57

Bokkilden, Boxman, Dressmart, eBud, CoShopper, Escape (Posten), GULeHandel (Telenor), NettMarked (SOL) og Widerøe er de ni aktørene som allerede har fått godkjentsstempel gjennom Nsafe. Det var tidligere i år at de to organisasjonene eforum.no og Forbrukerårdet varslet at de skulle innføre en felles merkeordning for nordiske e-handelsbutikker.

I Norge har ordningen fått navnet "Nsafe", i Sverige og Danmark får de sine egne lokale navn. Nordisk Ministerråd annonserte tidligere denne måneden at de støtter utviklingen av den nordiske merkeordningen som på nordisk basis har fått navnet "Scansafe".

På det norske markedet søkte ni norske aktører før merkeordningen offsielt ble lansert, derfor har de allerede mottatt godkjennelsen.

Boxman går nå ut med egen pressemelding hvor de hevder å være den aller første i Norge med trygghetsmerkingen, men dette blir avvist av Agnes Beathe Steen Fosse, leder av eforum.no.

- De var blant de første, men ikke aller først, sier hun.

For å bli vurdert for ordningen er forutsetningen at bedriftene er registrert i Brønnøysund med godkjent regnskap og at de oppfyller et 20-talls retningslinjer.

Disse retningslinjene innebærer først og fremst at klar kontakt- og produktinformasjon må være tilgjengelig for kundene. Avtalevilkårene må være klare og uttømmende, butikkene må gjøre rede for en forsvarlig behandling av kundedata, og det bør opplyses om rettigheter og klagerutiner.

eforum godtar imidlertid ikke at e-butikkene tar i mot betaling på forhånd.

- De som allerede har fått innvilget ordningen, har frist fram til etter nyttår å droppe dette. Jeg kjenner og stoler på disse aktørene såpass at de får litt tid til å droppe inntil år 2000-problematikken er over. I fremtiden setter vi som absolutt krav at ingen søkere kan ta forhåndsbetaling fra kundene, sier hun.

Fosse opplyser at ni nye søknader er på gang, blant dem Online Club (OLC) og LetsBuyIt, konkurrenten til CoShopper.

Alle som blir med på merkeordningen forplikter seg til å rette seg etter vedtak og sanksjoner som måtte komme i et eget klageorgan som er nedsatt. Et nettsted kan miste retten til å bruke merket i en periode eller permanent dersom retningslinjene brytes.

- Dette vil naturligvis ikke skje ved engangstilfeller og der noen forbrukere kommer med enkelte klager. Men skjer det gang på gang, blir vi nødt til å forfølge dette, sier hun.

Som e-handelsovervåker har hun likevel ikke stilt for strenge krav til det som kanskje forbrukerne er mest opptatt av; betalingssikkerhet.

- Vi har lagt opp til et opplegg basert på tillit til de enkelte butikkene. Det betyr at vi ikke stiller noe spesifikke krav til teknologi, ikke minst fordi vi ikke vil ekskludere eventuelt bedre løsninger som kan komme i fremtiden, sier hun.

Det innebærer at de butikker som har fått et godkjentstempel ikke trenger å benytte verken SSL eller SET ved levering av varene.

- Dette har vi gjort ikke minst for å komme i gang med ordningen. Vi skal se på tekniske spesifikasjoner på sikt, sier hun og sier at hun likevel har stilt ett spesifikt krav til butikkene:

- Informasjonen fra kundene inn til butikkene skal være kryptert. Når butikkene først har mottatt informasjonen fra kundene, kan vi også stille butikkene til ansvar for hvordan de behandler dette videre uten å binde dem opp til en konkret teknologi, sier hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.