Krever avgift for bruk av patent på Internett-handel

Nå skal Kristiansand-selskapet Bellboy tjene penger på sin oppsiktsvekkende patent på Internett-handel. Selskapet har valgt Filmweb som prøvesak.

Nå skal Kristiansand-selskapet Bellboy tjene penger på sin oppsiktsvekkende patent på Internett-handel. Selskapet har valgt Filmweb som prøvesak.

I september i fjor avslørte digitoday.no at det ukjente Kristiansand-selskapet Bellboy International hadde fått et norsk og europeisk patent på bestilling og kjøp med datasystemer eller telefon. I praksis har selskapet fått en patent på Internett-handel og handel med mobiltelefoner.
Selskapet sa den gang at man planla å kreve penger av alle som driver med Internett-handel, både i Norge og Europa. Men siden har det vært helt stille. digitoday.no har ved flere anledninger spurt styreformann Nicolay Jarlsby og daglig leder Rolf Wilhelmsen om de nå skal begynne å kreve lisensavtaler, men har ikke fått noe svar.


Nå viser det seg at Bellboy har arbeidet sakte men sikkert i det stille. Selskapet har ikke sendt ut krav til hele Internett-bransjen. I stedet har de valgt seg en prøvesak ved å kreve penger fra Filmweb, selskapet som selger kinobilletter over mobiltelefon.

- Vi mottok første henvendelse fra Bellboy for halvannet år siden. Til å begynne med var henvendelsene vage, men etter hvert har de blitt mer konkrete. Selskapet påstår at våre systemer bruker deres patenter og at vi derfor må inngå en lisensavtale, men de har ikke fremsatt noen konkrete krav eller sagt noen om beløp, forteller Filmweb-sjef Kjell Arne Orseth til digitoday.no.

- Vi bestrider at vi har brukt Bellboys patent og mener patentet ikke er gyldig fordi det fantes elektroniske bestillingssystemer i drift da Bellboy søkte om patentet, sier Orseth.

Nå har Bellboy stevnet Filmweb.
- Vi sendte Filmweb en stevning som de ikke har svart på, så nå går det mot rettssak. Når den kan komme opp, vet jeg ikke, sier styreformann i Bellboy, Nicolay Jarlsby, til digitoday.no.

- Vi ber om at Filmweb erkjenner at de bruker patentet vårt og ber om en avtale som kompenserer oss for det, sier Jarlsby, men han vil ikke konkretisere hva slags krav og størrelsen på kravene Bellboy vil stille..

Orseth er ikke så redd for en rettssak.
- Vi er medlem av bransje-organisasjonen eforum som har lovet å støtte selskaper Bellboy søksøker eller stevner, sier Orseth til digitoday.no.

* * * * * * * * * * * * * *

Og da må vi spørre:
Hva synes du om Bellboys krav?
Et patent er et patent, de fortjener pengene
De kan prøve seg, men saksøk IBM i stedet for lille Filmweb
Elektronisk handel var igang lenge før de søkte patent - glem det!
Det har jeg ingen formening om
Til toppen