Krever dekning uten basestasjon

Rælingen kommune mener mobilantenner er stygge og kanskje farlige.

Krever dekning uten basestasjon
I Rælingen kommune i Akershus går rådhus og videregående skole i ett. Fellesbygget huser dessuten også NAV, helsesenter med fysikalsk institutt, bibliotek, legesenter, den offentlige tannehelsetjenesten samt møterom, og gir plass til 750 arbeidsplasser.Fylkeskommunen vil ha bedre mobildekning innendørs, men kommunen ønsker ingen basestasjon ved bygget. Bilde: http://www.ralingen.kommune.no/

Fjerdingby (NTB): Rælingen kommune i Akershus vurderer å fjerne alle mobilantenner fra kommunale bygg på grunn av innbyggernes bekymring for stråling. Antennene er dessuten ikke pene å se på, mener kommunen.

Sakens utgangspunkt er et ønske fra Akershus fylkeskommune. Fylkeskommunen ønsker langt bedre innendørs mobildekning. Dekningssjef Tommy Skogheim Johansen i NetCom fikk oppdraget med å sette opp en basestasjon med Rælingen videregående skole som egnet punkt.

Men Rælingen kommune ga klar beskjed og vendte tommelen ned. Neste mulighet var rådhuset. Da sa kommunen det ikke var fysisk plass. Idrettshallen var tredje forsøk. Etter et møte med kommunen kom det fram at kommunen på sikt ønsker å fjerne antenner på alle sine bygg.

– Vi ønsker ikke fremmedlegemer på våre bygg. Hvem ønsker det? Antenner på bygg kan ødelegge det arkitektoniske uttrykket. Samtidig har vi en føre var-holdning til beboernes bekymring for strålefaren, sier eiendomssjef Tor Erik Gundersen i Rælingen kommune til Dagens Næringsliv.

På landsbasis sliter NetCom, Telenor og Tele2 med å få lov til å plassere basestasjoner og antenner i offentlige og kommunale bygg.

Strålingsfaren blir redusert når man oppfører mange basestasjoner som står lavt og tett i terrenget, påpeker NetCom. Dårlig mobildekning fører derimot til mer stråling fordi telefonene automatisk skrur opp effekten og avgir mer stråling enn de hadde gjort dersom dekningen i området var bedre. (©NTB)