JUSS OG SAMFUNN

Krever egenandel fra elever på PC-er

Kunnskapsminister Øystein Djupedal har nå bestemt at elever må være med å subsidiere PC-bruk i skolene.

I fjor høst startet det digitale løftet i skolene. Den nye læreplanen for videregående skolen sier at elevene kan pålegges å kjøpe egne PC-er for bruk i skolen så sant de totale utgiftene til læremateriell ikke øker.

Det har vært en svært varierende praksis på hva skolene gjør. Noen subsidierer PC-bruk, mens andre pålegger elevene å betale en egenandel for å kjøpe inn utstyr.

Kunnskapsminister Øystein Djupedal har lovet gratis læremidler til elever i videregående skoler i løpet av stortingsperioden, men det har vært uklart hvorvidt elever kan regne med gratis PC-er.

Men nå har Djupedal åpenbart bestemt seg.

- Vi mener at skoleeierne skal kunne pålegge elevene å ha PC og mener at det ikke er urimelig å åpne for at det kan tas en viss egenandel, sier kunnskapsminister Djupedahl til Aftenposten.

Regjeringen definerer ikke PC-er som læremiddel, selv om dette er et helt nødvendig redskap for å kunne gjennomføre det digitale løftet.

Fra høsten skal de som begynner i andre klasse på videregående skole få gratis læremidler. I tillegg vil de få et ikke behovsprøvet stipend som skal gå til det de trenger i tillegg til skolebøkene som kalkulator, ordbøker og kladdebøker. Elever som ønsker det kan bruke deler av stipendet til PC-kjøp.

For elvever på allmennfag, er dette beløpet på 800 kroner i året.

Fylkeskommunene får ansvaret for å kjøpe PC-ene, men de kan altså kreve en egenandel på 800 kroner.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.