JUSS OG SAMFUNN

Krever elektroniske valg i 2013

Effektivt middel mot lav valgdeltakelse, mener Per Morten Hoff.

15. sep. 2009 - 13:05

Bransjeorganisasjonen IKT-Norge har publisert en uttalelse der de slår fast at fundamentet for Norge etter oljen legges i den kommende fireårs perioden.

– Dette fundamentet vil bygges på den norske IKT-næringens kompetanse. Den nye regjeringen er avhengig av IT-teknologi for å gjennomføre sine valgløfter innenfor blant annet sysselsetning, skole, helse og miljø, heter det videre.

IKT-Norges første krav er bedre rammebetingelser for kunnskapsbaserte arbeidsplasser.

– Kunnskapsbaserte arbeidsplasser kan lett flyttes til andre land med bedre rammebetingelser, dette må politikerne finne løsninger for, sier generalsekretær Per Morten Hoff.

Et annet viktig krav er at det må innføres elektronisk valg («eValg») for alle i 2013.

Organisasjonen mener stemmelokaler må utstyres med valgautomater, og at det må være mulig å stemme hjemmefra. IKT-Norge peker på at man i år kun utvidet mulighetene for å stemme fysisk.

– Resultatet er nedslående, valgdeltakelsen har ikke vært lavere siden 1927, sier Hoff. – For å øke valgdeltakelsen er eValg eneste svaret. – Husk at det er dagens 14-åringer, de såkalt digitale innfødte, som er førstegangsvelgere ved neste valg. For å få dem med oss er vi avhengig av digitale valg.

Ellers er bransjeorganisasjonen spent på hva som skjer med EUs datalagringsdirektiv.

– Datalagringsdirektivet er en sak som splitter regjeringen, og det blir spennende å se hvordan AP som siste norske parti tar stilling til om all elektronisk kommunikasjon i Norge skal overvåkes. Stortingsflertallet er i mot, og her vil det være eventuelle partipisker som avgjør. Vi i IKT-Norge vil være en vaktbikkje for denne saken også i det nye Stortinget, sier Hoff.

Hoff mener videre at IT er den «økonomisk lønnsomme miljøteknologien», og at smart bruk av IT er en viktig faktor for å redusere utslippene av CO2.

– Helsesektoren er også et godt eksempel på en sektor der regjeringen er avhengig av vår bransje for å oppnå sine målsetninger. Samhandlingsreformen er på mange måter en IT-reform.

Hoff sier han har hatt et konstruktivt samarbeid med den sittende regjeringen og Stortinget, og at IKT-Norge vil fortsatt være en samtalepartner og korrektiv for den nye rødgrønne regjeringen.

– Det er enorme utfordringer som venter oss i en mer globalisert og teknologisk verden, der bruk av IT vil være helt avgjørende for hvordan vi organiserer offentlig og privat sektor, mener Hoff.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.