JUSS OG SAMFUNN

Krever erstatning for WordPerfect

Novell saksøker Microsoft for å ha torpedert tekstbehandleren WordPerfect midt på 1990-tallet.

Fra PC-ens morgen fram til første halvdel av 1990-tallet var WordPerfect den mest populære tekstbehandleren. Novell kjøpte WordPerfect i 1994, buntet den sammen med Borlands regneark Quattro, relanserte pakken som for å demme opp for det stadig mer populære paret Word og Excel fra Microsoft, bare for å oppleve at nærmest alle som byttet til det grafiske brukergrensesnittet Windows, også tok i bruk Microsofts kontorapplikasjoner. I 1996 solgte Novell WordPerfect og Quattro til Corel for 170 millioner dollar.

Gjennom årene er det kommet mange påstander om at WordPerfects nederlag skyldtes urent spill fra Microsoft, men trass i omfattende monopolsaker i både USA og EU, er beskyldningene ikke rettslig prøvd.

Forrig mandag inngikk Microsoft og Novell et forlik som skrinla uoppgjort uenighet mellom dem – gjennom en 536 millioner dollars utbetaling til Novell – med unntak av krangelen rundt WordPerfect. Her ble det varslet rettssak. Søksmålet fra Novell kom fredag, og Microsoft sier de er innstilt på å forsvare seg.

    Les også:

WordPerfect var den dominerende tekstbehandleren så lenge folk holdt seg til et tegnbasert grensesnitt. Windows-utgaven kom seint og dårlig, seint fordi leverandøren valgte å prioritere en utgave for IBMs nye PC-operativsystem OS/2, dårlig fordi når Windows-versjonen endelig kom, var den nærmest utrolig treig, og grensesnittet var svært dårlig tilpasset.

Søksmålet fra Novell hevder fire ting:

  1. Microsoft holdt tilbake kritisk informasjon om Windows
  2. Microsoft la inn kode i Windows som ødela for WordPerfect
  3. Microsoft truet PC-leverandører til ikke å tilby forhåndsinstallert WordPerfect til kundene
  4. WordPerfect og Quattro hadde en markedsverdi på over en milliard dollar i 1994 men måtte selges til Corel to år seinere for bare 170 millioner dollar

I en erklæring fra Microsoft heter det at WordPerfect tapte på grunn av dårlige avgjørelser og feil i forhold til markedet, samt at kravene er foreldet siden det er hele åtte år siden Novell solgte tekstbehandleren.

Juridiske eksperter sier til Wall Street Journal at Microsoft ikke var forpliktet til å gi Novell full innsikt i hvordan Windows virket, men at påstandene om skadelig kode og press mot PC-leverandørene kan ramme Microsoft dersom det er mulig å bevise dem. På den andre siden kan Microsoft vinne fram med sitt syn om at Novells krav er foreldet.

Novell har ikke spesifisert hvor mye de vil kreve i erstatning.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.