TELEKOM

Krever fortgang i frekvensauksjon

Norge enig med Russland om bruken av 800 MHz-båndet.

11. nov. 2011 - 11:05

Norske og russiske myndigheter har blitt enige om koordineringen av frekvensbåndet 790-862 megahertz langs grensen. Det melder Post- og teletilsynet fredag.

Avtalen rydder unna en vesentlig hindring for utrulling av neste generasjons mobilt bredbånd.

800 Mhz-frekvensene, den såkalte «digitale dividenden», som ble frigjort ved slukkingen av det analoge tv-nettet, er spesielt gunstige fordi de tillater høye hastigheter med forholdsvis stor avtand mellom basestasjonene.

Mobilselskapenes planer om arealeffektiv utbygging av LTE-bredbånd, også utenfor tettbygde strøk, avhenger av denne tildelingen.

Selv om samferdselsdepartementet planla å auksjonere bort frekvensene allerede i fjor, er auksjonen blitt utsatt flere ganger. Departementet har blant annet pekt på enighet med Russland som et av problemområdene.

Telenor og Netcom er utålmodige og mener at departementet har brukt for lang tid i saken. Med frekvenskoordineringen lang grensen mot Russland klarlagt, håper de derfor at departementet omsider kommer igang med tildelingen.

- Nå forventer vi at det kommer en auksjon veldig raskt. Det haster, sier kommunikasjonsdirektør i Netcom Øyvind Vederhus til digi.no.

Årsaken til oppfatningen at det haster er at både Telenor og Netcom nå gjennomfører store nettverksmoderniseringer i hele landet.

- Det innebærer ambisjoner om høyhastighets mobilt bredbånd også i distriktene. For at det ikke skal ta lenger tid enn nødvendig er denne auksjonen veldig, veldig viktig, sier Vederhus.

digi.no har bedt om en kommentar fra Samferdelsdepartementet, og følger saken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.