JUSS OG SAMFUNN

SV krever hastebehandling av royaltyskatt før mulig Amazon-etablering i Norge

Norge har ikke skatt på merkevarebruk. Det gjør at Amazon kan organisere seg til lavere skatt enn norske selskaper. Nå krever SV rask innføring av en slik skatt.

Amazons mulige etablering i Norge gjør at SV vil ha fortgang i innføringen av royaltyskatt.
Amazons mulige etablering i Norge gjør at SV vil ha fortgang i innføringen av royaltyskatt. Illustrasjonsfoto: Paul Sancya/AP/NTB Scanpix
26. aug. 2020 - 15:50

– Vi er sterkt bekymret for hvordan de vil komme hit og konkurrere ut bedrifter i Norge som følger loven og betaler skatt, sier finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski i SV til NRK.

Bakgrunnen er at Norge ikke har skatt på merkevarebruk, eller royalties.

Rett før sommeren var det høringsfrist for et forslag om skatt på royalties og renter, som regjeringen planlegger å jobbe videre med. Regjeringen somler med å få på plass en skatt på royalties, sier Kaski.

– Det haster ekstra mye når Amazon står på trappene til Norge.

Førsteamanuensis Eivind Furuseth ved BI mener at Amazon og lignende internasjonale selskaper på denne måten kan organisere seg til lavere skatt.

– I utgangspunktet så vil de konkurrere på samme vilkår som norske bedrifter. Men det som skiller Amazon fra et rent norsk selskap, er at de vil betale for bruk av merkevarer og så videre til utlandet, sier han.

Elon Musk er på krigsstien mot OpenAI, men selskapet har sine egne meninger om Musks motiver.
Les også

Mener Musk er bitter for Open AI-exiten

Furuseth bruker følgende tenkte eksempel overfor NRK: Hvis et norsk selskap får 100 kroner for en vare de betalte 50 for, så er det skattbare overskuddet 50 kroner. Hvis et internasjonalt selskap selger samme vare for samme pris, samtidig som de tar 30 kroner for bruk av merkevaren, blir det skattbare overskudd 20 kroner.

– Det vil være en fordel for Amazon. Hvis man ser på skattegrunnlaget totalt sett, så vil nok det være lavere for Amazon enn for et norsk selskap.

Amazon etablerer seg nå i Sverige, noe som gjør at SV mener saken haster. Rett før sommeren var det høringsfrist for et forslag om skatt på royalties og renter. Regjeringen jobber fortsatt med saken, og Finansdepartementet sier det ikke er naturlig å kommentere en hypotetisk problemstilling, som for eksempel etablering av Amazon i Norge.

− Jeg vet at konsulenter i IT-bransjen opplever å ha blitt berørt av regelendringene om innleie, sier Tonje Brenna til Digi.
Les også

Bransjeleder er forsiktig optimistisk: Brenna går selvstendige konsulenter i møte

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.