Krever kryptering av offentlig informasjon

- Uakseptabelt at regjeringen tillater en fremmed makt innsyn i norske borgeres korrespondanse.

Krever kryptering av offentlig informasjon

- Uakseptabelt at regjeringen tillater en fremmed makt innsyn i norske borgeres korrespondanse.

Fremskrittspartiet krever kryptering av sensitiv offentlig informasjon som ett av flere tiltak mot den svenske FRA-loven, som trer i kraft fra årsskiftet.

Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) - medlem av Stortingets transport- og kommunikasjonskomité - sier til NTB at krypteringen må omfatte alle typer sensitive personopplysninger som sendes fra offentlige myndigheter.

- Det er uakseptabelt at den norske regjeringen tillater en fremmed makt å ha innsyn i norske borgeres og norsk næringslivs korrespondanse på internett, sier Hoksrud i en kommentar til rapportene som statsrådene Liv Signe Navarsete (Sp) og Heidi Grande Røys (SV) la fram mandag.

De to rapportene fra Post- og teletilsynet og Datatilsynet bekrefter at norsk e-post og nordmenns telefonsamtaler kan bli registrert av svensk etterretningstjeneste med hjemmel i den omstridte loven.

Hoksrud stiller spørsmål om hvordan regjeringen ville ha handlet dersom USA eller Russland hadde satt i verk denne type overvåking. Han er «oppgitt over regjeringens manglende handlekraft», og mener at det straks må settes i verk tiltak for å hindre et ytterligere angrep på norske borgeres personvern.

Frp-representanten krever at det settes i verk informasjonstiltak overfor norske borgere, norsk næringsliv og norske myndigheter om faren for svensk overvåking av sensitiv informasjon. Videre krever han kryptering av slik informasjon, og at norske myndigheter umiddelbart må ta kontakt med svenske myndigheter for å stoppe overvåking av norske borgere.

Hoksrud mener regjeringen også må vurdere å kreve at servere med informasjon om norske tele- og internettkunder skal lagres i Norge (©NTB)

    Les også:

Til toppen