FORBRUKERTEKNOLOGI

Krever Microsofts YouTube-app fjernet

Googles åpenhet blir utfordret.

Google-eide YouTube krever at Microsoft fjerner den nyeste utgaven av Microsofts Windows Phone-app for avspilling av YouTube-innhold fordi den angivelig krenker YouTubes bruksbetingelser.
Google-eide YouTube krever at Microsoft fjerner den nyeste utgaven av Microsofts Windows Phone-app for avspilling av YouTube-innhold fordi den angivelig krenker YouTubes bruksbetingelser.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. mai 2013 - 09:17

Google har ikke laget noen offisiell YouTube-applikasjon til Microsofts Windows Phone. Derfor har Microsoft laget en selv. Men i flere omganger har Microsoft klaget på at API-et (programmeringsgrensesnittet) som YouTube tilbyr, ikke gir tilgang til en rekke metadata – som kategorier, brukerrangeringer og lignende.

Derfor var det litt overraskende at Microsoft i begynnelsen av mai kom med en langt fyldigere YouTube-applikasjon til Windows Phone, uten å ha fått hjelp fra Google.

Nesten umiddelbart ble det lagt merke til at den nye applikasjonen hadde tre funksjoner som krenker betingelsene for å benytte YouTube-API-et, nemlig blokkering av annonser, mulighet for nedlasting av videoene og fjerning av avspillingsrestriksjoner på visse videoer.

Dermed var det ikke overraskende at Google i forrige uke sendte Microsoft en e-post hvor det gis klar beskjed om applikasjonen må trekkes tilbake innen den 22. mai. Applikasjonen er fortsatt tilgjengelig.

YouTube begrunner det hele med de nevnte regelbruddene, men også at annonseblokkeringen og nedlastingene reduserer inntektene til mange av innholdsskaperne som bruker tjenesten.

Kravet fra YouTube kan umulig ha kommet som noen overraskelse på Microsoft, som nok har brutt regelverket i et forsøk på å provosere fram en bedre løsning.

Til The Verge sier en talsperson for Microsoft at selskapet svært gjerne inkluderer annonsene, men at selskapet avhenger av at Google gir dem tilgang til de nødvendige API-ene.

– I lys av kommentarene til Larry Page i dag [under Google I/O, red. anm.], hvor han etterlyser med interoperabilitet og mindre negativitet, ser vi fram til å løse dette anliggende sammen for våre felles kunder, sier talspersonen.

Det var under hovedtalen sist onsdag at Google-sjef Larry Page fortalte at han var trist over Microsofts kunngjøring dagen i forveien, om at Outlook.com har fått tilgang til Google Talk, men ikke omvendt.

– Dette er virkelig trist, og det er ikke slik man gjør framskritt. Du kan ikke ha folk som bare tenker på fordelen til ett selskap, sa Page, som ønsker å se mer åpne standarder.

Pussig nok så la Google ned Google Talk forrige onsdag, ved å erstatte den med Hangouts.

Forholdet mellom de to selskapene har ikke vært det beste i det siste. Google har i stadig større grad ignorert behovene til Microsoft, ved blant annet å bygge ned støtten for ActiveSync-protokollen som Windows Phone-enheter er avhengige av. I stedet ville Google satse på åpne standarder som Windows Phone mangler støtte for. Åpne standarder er jo det Page tar til orde for.

Denne saken har dog blitt løst ved at Google forlenget tidsfristen og Microsoft gikk i gang med å bygge inn nødvendig teknologistøtte i mobiloperativsystemet.

Verre er det kanskje med Microsofts svertekampanje mot Google, Don't get Scroogled, som minner veldig om tilsvarende kampanjer man ser mellom amerikanske politikere. Det er ikke tilfeldig, siden sjef for det hele er Mark Penn, som har en fortid som «bulldoser» mot motstanderne til både Bill og Hillary Clinton.

Hvor vellykket kampanjen har vært til nå, er uklart. Men den er i alle fall omdiskutert og bidrar nok ikke til økt velvilje mot Microsoft fra Googles side. Enkelte mener at Microsoft ville ha vært bedre tjent på at satse på humor, slik som med denne:

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.