JUSS OG SAMFUNN

Krever omkamp om datalagringsdirektivet

Alle utenom Høyre og Arbeiderpartiet er enige.

Dokumentaren «Datalagringsdirektivet» ble laget av filmstudenter ved Høgskolen på Lillehammer i vinter.
Dokumentaren «Datalagringsdirektivet» ble laget av filmstudenter ved Høgskolen på Lillehammer i vinter. Bilde: «Datalagringsdirektivet» (filmen)
3. sep. 2013 - 13:57

Stavanger (NTB): Ap og Høyre utgjorde flertallet da det omstridte datalagringsdirektivet ble innført i 2011. Nå krever alle de andre partiene omkamp etter valget.

– Vi mener det har skjedd vesentlige endringer i denne saken som gjør det rimelig å kreve omkamp. Det er ikke for seint å snu, sier Geir Pollestad (Sp) til Stavanger Aftenblad.

Pollestad var Senterpartiets talsmann i saken da han satt i Stortinget.

Han peker på Snowden-saken og det økte fokuset på overvåking som to viktige faktorer som gjør det betimelig å ta opp saken på nytt.

Både Venstre og Frp er imot direktivet og ønsker også omkamp. KrF sier at det vil bli forhandlingssak mellom de borgerlige partiene etter valget.

Nestleder i Høyre, Bent Høie, er ikke enig.

– Nei, den saken er avgjort i Stortinget. Det er ikke noe nytt som skulle tilsi omkamp, tvert imot. Kriminaliteten blir stadig mer internasjonal og vi må gi politiet mulighet til å arbeide der de kriminelle opererer, sier Høie.

Innføringen av datalagringsdirektivet førte til et politisk bikkjeslagsmål i inneværende stortingsperiode. Den rødgrønne regjeringen ble splittet, og både Sp og SV tok dissens, mens Ap stemte for. I den borgerlige leiren var det bare Høyre som stemte for i Stortinget, men sammen med Aps stemmer var det nok til å sikre flertall for direktivet. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.