Krever opptil 70 prosent priskutt på roaming

Et vedtak i EU-kommisjonen krever at roaming blir opptil 70 prosent rimeligere.

Et vedtak i EU-kommisjonen krever at roaming blir opptil 70 prosent rimeligere.

Prisen for å bruke mobiltelefon i utlandet bør kuttes med opptil 70 prosent, foreslår EU-kommisjonen.

Kommisjonen vedtok onsdag et lovforslag som har som mål å få ned de såkalte roaming-avgiftene, det vil si de høye ekstraavgiftene man betaler ved bruk av mobiltelefon i utlandet.

Forslaget er blitt noe utvannet etter intens lobbyvirksomhet fra telekomindustrien. Likevel mener EU-kommisjonen at forbrukere vil merke stor forskjell dersom forslaget blir godkjent av EU-landene og EU-parlamentet. Reglene vil også gjelde for Norge gjennom EØS-avtalen.

– Dette forslaget vil kutte kostnadene på bruk av mobiltelefon i utlandet med opptil 70 prosent, sa EU-kommisjonens president José Manuel Barroso på en pressekonferanse i Brussel onsdag.

Målet er at det skal bli billigere både å ringe fra utlandet og motta samtaler mens man er i utlandet.

Overskudd
EU-kommisjonen anslår at 147 millioner EU-borgere betaler roaming-avgifter på til sammen rundt 8,5 milliarder euro (68 milliarder kroner) i året. EU-kommisjonen forsøker derfor å selge angrepet mot roaming-avgifter som et eksempel på hvordan EU kan gjøre en forskjell i folks hverdagsliv.

– Forbrukere har måttet vente for lenge på å se de konkrete fordelene ved det indre markedet på dette området, sa Barroso onsdag.

Men forslaget er også ment å skulle komme små og mellomstore bedrifter til gode. Av de 147 millioner EU-borgerne som betaler roaming-avgifter, er nemlig kun 37 millioner turister, mens resten er forretningsreisende.

– Dette vil bidra til å styrke den europeiske industriens konkurranseevne, hevdet EU-kommissær Viviane Reding, som har ansvaret for informasjonsteknologi og mediebransjen.

Kompromiss
Telekomindustrien, deriblant Telenor, har kjempet hardt mot forslaget om å regulere roaming-avgiftene. Internt i EU-kommisjonen har det også vært uenighet om og hvor kraftig Kommisjonen burde gripe inn i markedet for mobiltelefontjenester.

Kommisjonens president José Manuel Barroso innrømmer at det forslaget som til slutt ble vedtatt, er et kompromiss mellom ulike interesser. Så snart reglene eventuelt trer i kraft, vil operatørene måtte kutte kostnadene for å motta samtaler i utlandet. Men de får seks måneders pause for å kutte kostnadene for å ringe fra utlandet.

– Vi vil gi operatørene en siste sjanse til å vise at de er seriøse når det gjelder selvregulering, sa Barroso.

    Les også:

Til toppen