Krever personsamtykke for RFID

Bruk av RFID-teknologi brer om seg, og EU vil nå ha klare regler for personvern.

Bruk av RFID-teknologi brer om seg, og EU vil nå ha klare regler for personvern.

RFID-teknologien (Radio Frequency Identification) er på full fart inn i Norge og ellers i verden. Teknologien erstatter strekkoder, og kan brukes til identifisering og sporing av varer og sågar av mennesker.

Nå uttrykker EU bekymring over RFID-teknologien som kan berøre den personlige frihet ved ved at man er mer eller mindre overvåket hele tiden.

EU-kommisjonen har utarbeidet et nytt regelverk for databeskyttelse og privatliv, kjent som Article 29 Working Party for beskyttelse mot RFID-bruk.

RFID kan samle en mengde data relatert til en person. Dette kan være alt fra når man beveger seg inn på offentlige plasser som flyplasser og varehus, til detaljer som hva slags klær man har på seg og hva slags gjenstander man bærer med seg, skrev EU-gruppen i en rapport 19. januar.

Selv om RFID-brikker bare sender ut et svakt signal over bare noen få meter, mener EU-kommisjonen at det blir lett i offentlige rom å overvåke individer.

Retningslinjene innebærer et krav om samtykke fra individer som oppholder seg på steder der RFID-merking er aktuelt. EU ønsker at individene skal være klar over at personlig data om dem blir lagret og også mulighet for å sjekke selv data.

RFID-markedet er god butikk og tippes å ha en verdi på 7,26 milliarder dollar innen 2008, ifølge analyse fra IDTechEx. 46,8 milliarder RFID-merker vil bli solgt for å spore medisiner, baggasjer, dyr, bøker og billetter, mens 15,3 milliarder merker vil bli solgt for varemerking.

    Les også:

Til toppen