AVTALER & KONTRAKTER

Krever rabatt for en million Office-brukere

Prispresset øker på Microsoft. I går måtte Bill Gates høre på den britiske helseministerens trusler.

29. jan. 2004 - 06:50

I går var Bill Gates på snarvisist til London på en konferanse arrangert av den britiske finansministeren Gordon Brown. Men senere på dagen måtte Gates ta turen innom den britiske helseministeren og IT-direktøren for den britiske helsevesenet.

Det er offentlig sektor med sine store organisasjoner og mange brukere med begrensede behov som leder an presset mot Windows og Office. Nå vil det britiske helsevesenet med minister John Reid i spissen få ned prisene på sine PC-klienter.

I følge Financial Times krevet Reid i samtaler med Gates i går en storavtale på tvers av hele helsevesenet for Office og Windows - til en sterkt redusert pris. Reid kan bruke kanskje en av de aller største kontraktene til å presse.

For det britiske helsevesenet (NHS) som lenge har slitt med et gammeldags byråkrati, skal nå total-digitaliseres. Alle pasientjournaler, kommunikasjon og papirer skal organiseres gjennom en gigantisk, nasjonalt IT-system. Totalt er det snakk innkjøp av programvare til opp mot en million brukere.

Den britiske stat delt nylig ut noen av verdenshistoriens største IT-kontrakter til blant annet British Telecom og Oracle. Totalt skal digitaliseringen av NHS koste utrolige 115 milliarder kroner over ti år. Se tidligere sak i boksen på høyre side)

I dag har hvert enkelt sykehus og organisasjon forhandlet frem sin avtale, noe som har gjort NHS til Microsofts nest største kunde, skriver Financial Times. Og etterhvert vil det komme til 250.000 nye brukere.

Riset bak speilet er klart for Gates og Microsoft. Fordi NHS skal gjøre et så stort løft og har så mange brukere, er Linux og gratis-programvare fristende. Man har derfor allerede testet Linux og Suns StarOffice, en svært billig konkurrent til Microsoft Office.

- Å bruke skattebetalerens penger til over-priset dataprogramvare er penger vi ikke kan bruke på pasienter, sa Reid i forbindelse med møte.

Kontrakten NHS inngikk med Oracle låser partnene til en fast pris for 10 år som inkluderer alt, blant annet oppgraderinger.

IT-sjefen i NHS påpeker at de fleste av hans brukere ikke trenger alle mulighetene Windows og Office tilbyr og at han derfor er interessert i billigere og enklere produkter. Han ønsker også bindinger som forhindrer fremtidige prishopp, sier han.

Om tre uker skal IT-sjefen ha et nytt møte med Steve Ballmer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.