Krever rabatt på IT-tjenester

Dramatisk svikt i IT-investeringene presser prisene.

Krever rabatt på IT-tjenester
(Bilde: Per Ervland)

Dramatisk svikt i IT-investeringene presser prisene.

- Kundene kommer med krav om å kutte prisene med alt fra fem til 20 prosent. Mange nye prosjekter blir stoppet eller utsatt, sier salgssjef Svein Atle Hagaseth i Tieto til Dagens Næringsliv (DN).

Det finskeide IT-tjenesteselskapet opplever som mange andre et svekket IT-marked. Selskapet måtte i første kvartal skru på bremsen og nedbemanne kraftig.

Forrige uke leverte IT-kjempen EDB dårligere tall enn ventet, og varslet samtidig at hver andre konsulent måtte gå. 500 stillinger forsvinner.

Sparekniven slipes også i Atea. Nordens største leverandør av IT-tjenester og -infrastruktur skal spare inn 130 millioner kroner.

En oversikt som Aftenposten har utarbeidet viser at nesten alle norske børsnoterte IT-selskaper øker inntektene sine, men hele syv av 11 har en negativ utvikling på bunnlinjen. Totalt er nedgangen i resultat før skatt på nesten 25 prosent.

- IT-markedet er inne i en nedgangsperiode, slår IT-analytiker Arild Nysæther i Fondsfinans fast ovenfor DN, men understreker at noen rammes hardere enn andre.

Han får støtte av bransjeorganisasjonen IKT Norge, som har spurt rundt 400 norske IT-sjefer om planene fremover. De tror på en nedgang på rundt tre prosent for inneværende år.

- Det er de største selskapene som vil kutte mest i investeringene. Det er ganske dramatisk, og det virker som det er først nå det synker inn i bransjen, forteller Fredrik Syversen, IKT Norges direktør for næringsutvikling til Dagens Næringsliv.

For første gang siden IKT Norges målinger startet i 2001 er gruppen som vil kutte IT-investeringene større enn de som vil øke investeringene fremover, skriver avisen.

StatoilHydro er blant storkundene som forteller om kraftige kutt i investeringsviljen. IT-budsjettet deres skal barberes med 100 millioner kroner bare i år.

- Det er ingen bråstopp, men skyldes klarere prioritering av prosjekter. Nye prosjekter blir vurdert i forhold til omfang og ambisjonsnivå, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro til DN.

    Les også:

Til toppen