Krever skatt av bitcoin-salg

Et formuesobjekt, sier Skatteetaten. Skatteadvokat er uenig.

Krever skatt av bitcoin-salg
29. oktober i år ble verdens første automat for kjøp og salg av bitcoin, døpt «robocoin», åpnet i Waves Coffee House i Vancouver i Canada. Mens stadig flere forretninger godtar bitcoin som betalingsmiddel, har Skatteetaten slått fast at bitoin ikke er valuta men formuesobjekt. Bilde: Getty Images/Getty Images/All Over Press

Oslo (NTB): Skatteetaten har bestemt seg for at Bitcoins verken er en valuta eller en finansieringstjeneste. Dermed vil handel med den populære nettvalutaen slå ut på selvangivelsen.

Bitcoins ble skapt for fire år siden og kan ikke styres eller reguleres av noen sentralbank eller offentlig myndighet.

Det er en virtuell internettvaluta som ikke eksisterer som fysiske sedler og mynter, men bare digitalt i databaser.

– Skattedirektoratet mener Bitcoins er et formuesobjekt, og skatteloven bestemmer at gevinst ved salg av formuesobjekter er skattepliktig inntekt, sier seksjonssjef Heidi Lindsbjørn i direktoratet til E24.

Skatteadvokat Atle Melø i Deloitte Advokatfirma mener det er flere problematiske sider ved etatens vurderinger.

– Det er paradoksalt at man i relasjon til skatt sammenligner Bitcoins med ordinære betalingsmidler, mens man i relasjon til merverdiavgift bedømmer det som en elektronisk tjeneste og ikke som noe betalingsmiddel, sier han.

9. oktober i år installerte en pub i London, Pembury Tavern, et kasseapparat som lar kundene betale med bitcoin. QR-koden på kasseapparatets skjerm leses av en app på kundens mobiltelefon. Deretter overføres beløpet i bitcoin fra kunde til pub.
9. oktober i år installerte en pub i London, Pembury Tavern, et kasseapparat som lar kundene betale med bitcoin. QR-koden på kasseapparatets skjerm leses av en app på kundens mobiltelefon. Deretter overføres beløpet i bitcoin fra kunde til pub. Bilde: Bloomberg via Getty Images/Getty Images/All Over Press
Bitcoin Wallet lar deg betale innkjøp med bitcoin. Tilpassede kasseapparater finnes i London, San Francisco og New York.
Bitcoin Wallet lar deg betale innkjøp med bitcoin. Tilpassede kasseapparater finnes i London, San Francisco og New York. Bilde: Bloomberg via Getty Images/Getty Images/All Over Press

Lindsbjørn understreker at direktoratet «verken har godkjent eller kan godkjenne Bitcoin» som valuta og at det er Finanstilsynet som må vurdere det.

Det eksisterer i dag vel 11 millioner Bitcoins. Systemet har en innebygd maksgrense på 21 millioner som man forventer å nå om 127 år. Poenget med en slik avgrenset vekst er å unngå inflasjon. (©NTB)

Les mer om: