TELEKOM

Krever Skype- og Google-servere i India

Myndighetene vil ha kjapp tilgang til trafikkdata og meldingsinnhold.

3. sep. 2010 - 14:44

I forrige uke måtte RIM (Blackberry) krype til korset og inngå et tåkete kompromiss med indiske myndigheter om tilgang til krypterte trafikkdata og sannsynligvis også kryptert meldingsinnhold. Denne uken varslet den indiske regjeringen et tilsvarende kjør mot Google og Skype.

Dette har de nå fulgt opp med et formelt krav om at Google og Skype må betjene indiske brukere gjennom servere i landet, slik at myndighetene har kort vei når de skal kontrollere trafikkdata og eventuelt også skaffe seg tilgang til innholdet i bestemte meldinger.

Kravet ble forkynt overfor Google og Skype onsdag denne uken.

Tjenester som e-post gjennom web og nettelefoni lar seg ikke overvåke gjennom trafikkdata fra teleoperatører. I motsetning til EU, hvis datalagringsdirektiv er håpløst foreldet, har India derfor tatt konkrete tiltak for å kunne følge med i hva terrorister og andre kjeltringer driver med av elektronisk kommunikasjon også utenom det tradisjonelle tele- og mobiloperatører kan bidra med.

RIM har allerede inngått avtaler med USA, og sannsynligvis også andre vestlige land, som gir myndighetene de samme mulighetene for innsyn hos dem som hos tradisjonelle operatører. Det er ikke klart hvor langt dette innsynet strekker seg i tilfeller der RIM krypterer, ikke bare innhold, men også trafikkdata, slik tilfellet er med deres bedriftsavtaler.

Nå har både Saudi Arabia og India, to land med et utpreget terrorproblem, fått liknende avtaler med RIM.

India er først ute med å ta tilsvarende skritt overfor Google og Skype. Kravet innebærer at disse må åpne seg for regelmessig lokal gransking innen to måneder.

Generalsekretær Hamadoun Touré i Den internasjonale teleunion ITU, uttalte til nyhetsbyrået AP onsdag at alle regjeringer som deltar i kampen mot terror har rett til å be om tilgang til brukerdata fra dem som leverer meldingstjenester i elektroniske medier. Touré uttalte seg prinsipielt, og tok ikke opp hvilke betingelser myndigheter må oppfylle for å få tilgang.

Heller ikke indiske myndigheter har vært eksplisitte på hvordan hensynet til personvernet skal ivaretas samtidig som man etablerer mer effektivt vern og etterforskning av terror.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.