JUSS OG SAMFUNN

Krever slutt på iPhone-salg i USA

HTC mener Apple har misbrukt deres patenter. Myndighetene etterforsker saken.

16. juni 2010 - 11:02

Patentstriden mellom Apple og HTC kom over i en ny fase fredag, da USAs øverste myndighet for internasjonal handel, International Trade Commission (ITC) vedtok å etterforske Apple.

HTC klaget Apple inn til ITC 12. mai med påstand om at iPhone urettmessig er utstyrt med teknologi som HTC har enerett til. Det dreier seg om løsninger for strømstyring og maskin- og programvare for å håndtere telefonkataloger.

HTC krever at all salg av iPhone i USA opphører til denne teknologien er fjernet fra mobiltelefonen.

I meldingen fra ITC presiseres det at man ikke har tatt stilling til HTCs påstander.

Den videre gangen i saken er at en dommer skal holde en høring og gjøre seg opp en mening om hvorvidt det foreligger et lovbrudd. Dommerens innstilling skal behandles av ITC. Dersom dommeren mener det foreligger et lovbrudd, og ITC sier seg enig, er det opp til ITC å avgjøre straffetiltak. USAs handelsminister har muligheten til å nulle straffetiltak dersom de strider mot regjeringens politikk.

Innen 45 dager fra 11. juni skal ITC fastsette en frist for å avslutte etterforskningen og vedta eventuelle straffetiltak.

Patentstriden mellom Apple og HTC ble utløst i mars da Apple leverte en klage på HTC til det samme organet, ITC.

Apple krever at all salg av HTCs mobiltelefoner innstilles i USA til selskapet har fjernet all urettmessig bruk av Apple-patenter. Apple mener HTCs berøringsgrensesnitt Sense bryter deres patenter, og klager også over misbruk av strømsparingsteknologi.

ITC vedtok 31. mars å etterforske Apples klage mot HTC.

ITC her med andre ord tatt på seg å etterforske både klage og motklage. Den formelle saksgangen er lik for begge klagene.

HTC-mobiler som selges i USA har operativsystemer fra både Google og Microsoft. Ingen av disse selskapene er part i noen av sakene som etterforskes av ITC.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.