JUSS OG SAMFUNN

Krever statsstøtte til nanoforskning

Halvlederbransjen i USA krever opptil 100 millioner dollar i statsstøtte for nanoforskning.

10. juni 2004 - 10:00

Bildet i ingressen viser IBMs nanorør i karbon. Hver sekskant er et atom karbon.

Den amerikanske halvlederbransjen, representert ved Semiconductor Industy Association (SIA), har kommet med et utspill der den ber om opptil 100 millioner dollar i statsstøtte til et tenkt forskningsinstitutt innen nanoelektronikk, fordelt på de kommende femten til tjue årene.

SIA vil at bransjen, akademiske institusjoner og staten skal gå sammen om å opprette et Nanoelectronics Research Institute som skal «koordinere en massiv forskningsinnsats for å sikre fortsatt amerikansk ledelse innen informasjonsteknologi når dagens halvlederteknologi støter på uoverkommelige fysiske grenser.»

En av SIAs sentrale tillitsvalgte, John E. Kelly som leder IBM Technology Group, malte fanden på veggen:

– Prisen for ikke å straks å innlede en storstilt, koordinert innsats for forskning og utvikling innen nanoelektronikk kan bli intet mindre enn at USA taper, i løpet av bare to tiår, sin ledelse innen økonomi og forsvar.

Kelly mener at USA allerede underinvesterer med halvannen milliarder dollar årlig i utvikling av dagens halvlederteknologi, i forhold til en ideell plan. Ut fra perspektivet at den tradisjonelle halvlederteknologiens dager er talte, og at nanoelektronikk vil overta, er underinvesteringen enda større.

Elektronikk spiller en nøkkelrolle for USAs militære overlegenhet. Økonomisk sett er halvlederbransjen også viktig. Selv etter mange år med overføring av produksjonsanlegg til Asia sysselsetter halvlederindustrien fortsatt 163.000 amerikanere. Lønnsnivået er svært høyt, gjennomsnittet er anslått til 97.000 dollar i året (rundt 650.000 kroner).

Kelly mener forskning og utvikling er vilkåret for å sikre at den amerikanske halvlederbransjen holder seg konkurransedyktig, samtidig som det bevarer sitt høye lønnsnivå med ringvirkninger for USAs allmenne velstand.

SIA viser til at andre land trapper opp innsatsen innen nanoteknologi, og at utlandet får stadig flere produksjonsanlegg med den mest avanserte formen for halvledertilvirkning, med 300 millimeters skiver og 90 nanometers komponenter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.