Abonner
JUSS OG SAMFUNN

Krever svar fra USA om overvåking

Nye avsløringer.

EUs justiskommissær Viviane Reding er oppbrakt etter de siste avsløringene av USAs overvåkningskapasitet.
EUs justiskommissær Viviane Reding er oppbrakt etter de siste avsløringene av USAs overvåkningskapasitet.

Brussel (NTB-AFP-DPA): Forhandlingene om en frihandelsavtale mellom EU og USA kan bli påvirket hvis det stemmer at amerikanerne har overvåket flere EU-kontorer, ifølge EUs justiskommissær.

– Det bør ikke være noen spionasje mellom partnere. Vi kan ikke forhandle om et stort transatlantisk marked hvis det er mistanke om at våre partnere avlytter de europeiske forhandlernes kontorer, sa justiskommissær Viviane Reding søndag.

Flere EU-land krever umiddelbart svare på anklagene om at USA har overvåket EU-kontorer i Washington, New York og Brussel.

– Denne overvåkingen er fullstendig uakseptabel hvis den blir bekreftet. Vi forventer at amerikanske myndigheter svarer så raskt som mulig på de bekymringene disse avsløringene har vakt, sier Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius.

USA har så langt ikke kommet noen offisiell uttalelse i saken.

EU krever svar

Et dokument fra 2010 viser hvordan signaletterretningstjenesten NSA angivelig overvåket EUs kontorer i Washington og New York. De skal ha installert mikrofoner i bygningen, ha avlyttet telefoner og overvåket det interne datanettverket.

EUs hovedkontoret i Brussel skal også ha blitt overvåket.

Påstandene stammer fra dokumenter som spionsiktede Edward Snowden har lekket til det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel. Ifølge Snowden kommer dokumentet fra sikkerhetsbyrået NSA.

EU krever nå svar fra amerikanerne.

– Vi tok umiddelbart kontakt med amerikanske myndigheter i Washington og i Brussel og har konfrontert dem med disse presseoppslagene. De har fortalt oss at de undersøker om informasjonen som er kommet ut er riktig, og at de vil komme tilbake til oss med et svar, sier EU-kommisjonen i en uttalelse.

Alvorlig innvirkning
Også EU-parlamentets president, Martin Schultz, sier at hvis Der Spiegels påstander er sanne, vil det ha en «alvorlig innvirkning» på forholdet mellom EU og USA, skriver BBC.

– På vegne av EU-parlamentet krever jeg full klarhet og ytterligere informasjon fra amerikanske myndigheter raskt, når det gjelder disse påstandene, sier Schultz i en pressemelding.

Dokumentet skal også referere til EU som et «mål».

– Det er utenfor vår fatteevne at våre venner i USA ser på europeerne som fiender. Hvis disse rapportene i mediene er riktige, minner det om opptredenen mellom fiender under den kalde krigen, sier Tysklands justisminister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger. (©NTB)

Les mer om: