Krever to milliarder kroner av Microsoft

Juryen i saken mellom Microsoft og Bristol avgjør i disse dager om den lille brobyggeren mellom NT og Unix skal få innfridd erstatningskravet på 263 millioner dollar - over to milliarder kroner.

Juryen i saken mellom Microsoft og Bristol avgjør i disse dager om den lille brobyggeren mellom NT og Unix skal få innfridd erstatningskravet på 263 millioner dollar - over to milliarder kroner.

Saken er ført for retten siden 3. juni, og ble overlatt juryen i går ettermiddag. (Se peker til artikkelen "Bristol satser sin eksistens på saken mot Microsoft"). Bristol har aldri omsatt for mer enn ti millioner dollar i året. Erstatningskravet er beregnet ut fra at selskapet sto på randen av et virkelig gjennombrudd da Microsoft slo kontra og nektet det tilgang til kildekoden til Windows NT. Beløpet på 263 millioner dollar skal dekke beregnet tapt omsetning i årene 1997 til 2006.

Bristols hovedprodukt, Wind/U, er mellomvare som gjør det mulig å kjøre NT-applikasjoner under Unix. Microsoft var interessert i det for å lokke utviklere til å skrive applikasjoner til Windows NT, siden Wind/U siden kunne brukes til å kjøre de samme applikasjonene under Unix.

Bristols hovedpåstand mot Microsoft er at det ble brukt som agn, og at når Microsoft hadde oppnådd det de ville, ble Bristol ofret i neste fase av krigen mot Unix.

I retten ble påstanden dokumentert gjennom en rekke saftige sitater fra hittil glemte interne e-post-meldinger fra Microsofts arkiv. Bristol fortalte en historie om en utspekulert komplott mot Unix, og framstilte seg selv som uskyldig offer.

Microsofts versjon er dramatisk forskjellig. De avviser hele søksmålet som utslag av at familiebedriften Bristol, med brødrene Kenneth og Keith Blackwell i spissen, trodde at en kjapp rettssak mot Microsoft var en raskere vei til rikdom enn hardt arbeid som programvareutviklere. Microsoft tilbød konkurrentene Bristol og Mainsoft nøyaktig de samme betingelsene for videre tilgang til Windows' kildekode. Mainsoft slo til og har videreutviklet sitt produkt, mens Bristol og Blackwell-brødrene avslo og har stått stille i en bransje der ingen har råd til tre tapte år.

Juryen avgjør erstatningsstørrelsen i løpet av neste uke, mens det er opp til dommeren å avgjøre hvorvidt og på hvilke betingelser Bristol skal få tilgang til kildekoden.

Til toppen