Krever tv-lisens på PC og DVD

NRK foreslår nye lisensregler for å sikre at inntektene holder seg på dagens nivå.

NRK foreslår nye lisensregler for å sikre at inntektene holder seg på dagens nivå.

Det er forskriften om fjernsynsmottakere og kringkastingsloven som definerer hvilke medieplattformer som man må betale tv-lisens for.

I dag gjelder forskriften lisensplikt på alt utstyr som kan motta kringkastingssignaler. Således vil også utstyr med tv-tuner/tv-kort være lisenspliktig, enten det er PC med tv-tuner, videospiller med tv-tuner, eller annet.

Det har derimot ikke vært rapporteringsplikt på PC med tv-kort.

Nå vil NRK at det skal også være rapporteringsplikt for slike apparater. Hensikten med kravet er å sikre at lisensinntektene holder seg på dagens nivå, det vil si 3,5 milliarder kroner.

NRK er i dialog med Kulturdepartementet om revisjon av forskrift om lisensplikt og forhandleres rapporteringsplikt. I den forbindelse vil det bli sett nærmere på lisensplikt i forhold til nye medier. NRK ønsker å sikre at lisensinntektene holder seg på dagens nivå. Det skal fortsatt kun kreves én lisens pr husstand.

– Med den teknologiske utvikling vi nå ser, kan TV-innhold med letthet tas inn på andre plattformer som PC-er med innebygget tv-kort eller mobiltelefoner. Det er derfor vi ønsker en revisjon av regelverket for å sikre oss at lisensnivået holder samme mål, sier advokat i NRKs juridiske avdeling Ane Stokland til digi.no.

Norge er nemlig det land i verden som har flest TV-er per husstand, og selv om PC-er med innebygget tv-kort blir rapporteringspliktig, kutter nordmenn neppe ut tv av den grunn.

Per i dag er det registrert 4,6 millioner tv-er i Norge som i snitt innebærer 2,3 tv-er per husstand.

Men digitale innholdstjenester på PC og mobil kan derimot bli langt mer inntektsbringende. Ifølge leder for mobile innholdstjenester i NRK, Bjarne Andre Myklebust omsettes det for flere millioner kroner på innholdstjenester allerede for bransjen.

Det er VG som leder på mobile tekstnyheter med 135.000 ukentlige brukere. NRK har en klar strategi om å være ledende på mobil videonyheter.

Men det er teleoperatørene Telenor og Netcom som stikker av med hovedgevinsten. I snitt koster datatrafikk en kroner per minutt, og det kan fort bli dyrt hvis man ser ofte på mobilt TV-innhold.

NRK planlegger en fast månedlig eller ukentlig abonnementsavgift, og Myklebust har tidligere anslått 30 kroner i måneden som et tenkelig beløp. Foruten NRK1 Live som er gratis, har NRK tatt mellom en til ti kroner per klipp.

NRK registrerte i oktober 64.000 avspilte klipp som er en nær en dobling fra september. Riktignok var det denne måned gratis kampanje for 3G, men trenden så langt i november viser også en kraftig vekst, forteller Myklebust.

Det anslås at det i dag finnes rundt 500.000 3G- og Edge-telefoner. NRK forventer at innholdstjenester vil få et langt større trøkk etter hvert som 3G-telefoner brer om seg.

Mest populære innhold fra NRK har foreløpig vært NRK1 Live, Siste Nytt, nyheter, klipp fra Autofil, 3 Brødre og fotballkamper.

NRK vil også se på mobilt innhold av dramaserier ala Deadline Torp av Nils Gaup. Med tillatelse og omredigering fra Graup har dette blitt en ny tjeneste på mobilen med 11 «mobisoder». Hver film er på ett minutt og 30 sekunder.

Til toppen