DEBATT

Krever tvang for elektronisk faktura

Alle forsøk på frivillig innføring de siste 20 år har feilet, skriver Steinar Overbeck Cook.

Uten statlig tvang vil standarder som PEPPOL fortsatt sveve i det blå, mener Steinar Overbeck Cook.
Uten statlig tvang vil standarder som PEPPOL fortsatt sveve i det blå, mener Steinar Overbeck Cook.
Steinar Cook er seriegründer, og er i dag daglig leder i SendRegning.no.
Steinar Cook er seriegründer, og er i dag daglig leder i SendRegning.no.

Jeg viser til Arild Haraldsens innlegg 4. mai 2012.

    Les også:

Det er ikke riktig at ikke statlige virksomheter er forpliktet til å ta i mot EHF-fakturaer. Alle statlige virksomheter vært pålagt dette siden 1. juli i fjor.

Alle forsøk på frivillig innføring av elektronisk fakturering de siste 20 år har så langt har feilet! Det mest utbredte formatet er bare tatt i bruk av de aller største aktørene. De har ikke på noen måte maktet å nå den store hærskaren av småbedrifter. Det er sikkert mange årsaker til dette, men jeg vil trekke frem to store problemer:

Først og fremst: formatene har vært så «løse» at avsendere og mottakere har vært tvunget til å inngå bilaterale avtaler for å kunne utveksle fakturaer. Dernest har det manglet en enkel og pålitelig forsendelsesmekanisme med en enkel adresseringsmekanisme.

E-post er enkelt, men notorisk upålitelig og hvem skal man forresten sende til? Filoverføring er pålitelig, men tungvint fordi man må sette opp driftsrutiner for utveksling.

Det er lønnsomt å gjennomføre et IT-prosjekt for forsendelse eller mottak av elektronisk fakturaer hvis man har et stort volum. For de små aktørene derimot har kostnadene forbundet med dette vært så store at det ikke har vært lønnsomt. Faktum er at i Norge er det færre enn 1000 virksomheter som kan karakteriseres som «store». Ergo har man ikke lykkes med å få seg ca. 400 000 småbedrifter.

Den nye digitale infrastrukturen PEPPOL løser dette med å innføre en protokoll som sikrer pålitelig og sikker forsendelse samtidig som man ikke trenger mer enn organisasjonsnummer til mottaker for å sende.

Dernest har snart samtlige norske ERP-leverandører bygd inn støtte for EHF. Min spådom er at de som ikke har gjort det innen utgangen av året, vil bukke under. Problemet er manglende tilkobling til PEPPOL-nettverket. Dette tror jeg imidlertid markedet vil tvinge dem til å ordne opp i ganske raskt.

Det finnes også mange løsninger som tilbyr forsendelse av EHF-fakturaer for småbedrifter som bare sender en håndfull fakturaer til stat og kommune hvert år. Med fare for å drive egenreklame: Vårt nettbaserte fakturasystem er et av flere tilbud for småbedrifter som vil komme i gang med elektronisk fakturering uten å bli tvunget til store investeringer.

Avslutningsvis vil jeg minne om at det ikke bare er offentlige virksomheter som sparer penger på mottak av elektroniske fakturaer.

Innføringen av elektroniske fakturering i Norge er en fordel for både private og offentlige virksomheter.

Rasjonaliseringsgevinsten ligger i standardisering på format og transport. Dette har man hittil ikke lykkes med fordi alle følger sine egne standarder.

Jeg tror statlig tvang er en forutsetning for å lykkes! Det kan ikke være valgfritt om man skal kjøre på høyre eller venstre side av veien.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.