BEDRIFTSTEKNOLOGI

KrF: Fornebu-prosjektet er spennende

Stortingsrepresentant og IT-politisk talsmann Jon Lilletun i Kristelig Folkeparti gleder seg over at næringslivet vil satse så mye på Fornebu-prosjektet. Han deler ikke skepsisen til partnerne i sentrums regjeringsalternativ.

Eirik Rossen
2. sep. 1997 - 13:05

Den ivrige lederen for Kirke-, utdannings og forskningskomiteen karakteriserer seg som "teknologioptimist". Selv bruker han ikke data til daglig, og han skammer seg ikke over at han aldri har streifet i Internettet.

- Dette må NTNU og de andre samarbeide om, legger Lilletun til om prosjektet IT-Fornebu. - Ellers vil det søke samarbeid i utlandet.

Den Norske Dataforeningen støtter denne visjonen under betingelse av at distriktsnorge ikke tappes for IT-kompetanse eller andre ressurser. Lilletun ser også faren.

- Det er alltid fare for å tappe distriktene. Men det kan unngåes. Vi må sørge for nok IT-studieplasser ved universiteter og høgskoler og for en gjensidig befruktning mellom Fornebu-prosjektet og utdanningsinstitusjonene. Jeg vil heller legge vekt på mulighetene enn på risikoen. Framtida vil vise om det er liv laga. Det står tunge interesser bak, og det offentlige har ikke råd til å si nei. Men hvis det offentlige skal inn med midler må vi knytte betingelser til det.

Når det gjelder utdanningen understreker komitelederen det offentliges ansvar.

- Jeg er også svært opptatt av å øke utdanningskapasiteten. I vår ble det bevilget penger til ekstra studieplasser i IT. Næringen ønsker mer, og vi er forberedt på ytterligere økninger. Jeg kunne tenke meg et nytt IT-opptak allerede i januar ved høgskolene og universitetene. Da må vi også løse behovet på lærersiden.

Lilletun peker på at IT-industriens "gledelige ekspansjon" har tappet utdanningssystemet for kompetanse.

- De kjøper opp lærere, og det må være greitt. Det vi må gjøre, er å opprette flere professor II-stillinger og organisere utleiing fra industrien. Vi må få til et samarbeid mellom institusjonene og industrien for å sikre undervisningen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.