Krig igjen om felles nett-passord

Microsoft og Sun har startet hvert sitt prosjekt for enklere pålogging. Men løfter om samarbeid skyves frem i tid, mens Sun får stadig nye partnere.

Microsoft og Sun har startet hvert sitt prosjekt for enklere pålogging. Men løfter om samarbeid skyves frem i tid, mens Sun får stadig nye partnere.

Drømmen er klar: Når du logger deg på Internett, skal alle dine forskjellige tjenester umiddelbart gjenkjenne deg og åpne opp de riktige dørene. Dette kan løses gjennom en tredjepart som tar vare på digitale sertifikater og går god for hvem partene er.

Problemet er bare at å være eier til den sentral nøkkeltjenesten er svært verdifullt.

Nå kjemper både Microsoft og en Sun-initiert samarbeidsgruppe om lederrollen.

At Microsoft og Sun ikke er bestevenner er ikke noen nyhet, men i fjor høst etter at Sun lanserte Liberty-prosjektet, uttrykte de to partene at nå skulle man opptre voksen og være ansvarlige. Man forhandlet om kryssertifisering og samarbeid, noe som skulle sikre brukerne en felles løsning. Men forhandlingene har åpenbart ikke gått så bra. Nå sier begge partene at målet fremdeles er samarbeid, men det ligger langt frem i tid. Ingen av partene vil love noen avtale i løpet av 2002, skriver amerikanske medier.


Partene leder på hver sin måte. Microsoft har med sin Passport-tjeneste 200 millioner registerte brukere, men Liberty Alliance har fått mange mektige partnere som er redde for å gi Microsoft mer makt, og daglig dukker det opp nye medlemmer.

Til sammen har 38 selskaper nå blitt medlemmer i Liberty Alliance. De siste ukene har store selskaper som EDS, Nextel, PricewaterhouseCoopers, SchlumbergerSema, VeriSign, og Visa meldt seg inn i alliansen. Fra før av er American Express, AOL Time Warner, Bank of America, Fidelity Investments, France Telecom, General Motors, Mastercard International, Nokia, NTT DoCoMo og Sabre registrerte medlemmer.

Men Liberty Alliance har ennå ikke offentliggjort noen teknisk standard for hvordan deres system skal fungere. Og i mellomtiden samler Microsoft brukere...

Til toppen