JUSS OG SAMFUNN

- Krigen mot fildeling er nytteløs

Rettssaken mot Telenor var et bomskudd, skriver talsmann i Miljøpartiet De Grønne.

9. nov. 2009 - 09:10

Sondre Båtstrand er talsperson for Miljøpartiet De Grønne.

Film- og platebransjen forsøkte å gå rettens vei for å tvinge Telenor til å stenge tilgangen til The Pirate Bay, men gikk på et nederlag i Asker og Bærum Tingrett.

Det var en liten, men viktig, seier for friheten på nett, og viser at på dette feltet holder lovverket mål.

Flere undersøkelser fra Storbritannia, Norge og EU har vist at de som deler filer på nett også er dem som kjøper flest filer på lovlig vis, og at fildeling er med på å øke den generelle interessen for musikk.

Bransjens krig mot fildeling er således en krig mot deres egne kunder.

Lytt til Nick Mason, trommeslager i Pink Floyd: «Det siste vi ønsker å gjøre er å gå til krig mot våre egne fans. Fildeling betyr en ny generasjon av fans for oss», sier han.

Likevel fortsetter bransjen, frontet av TONO og IFPI, sitt korstog mot fildelere. Jeg mener at hele rettssaken mot Telenor var et bomskudd. På samme måte som Posten ikke skal sensurere brevene vi sender hverandre, skal ikke Telenor stoppe tilgangen til The Pirate Bay.

TONO og IFPI er på et farlig villspor når de går til angrep på nettfriheten. Nettselskaper må bli behandlet som andre budbringere, og vi vet alle at det er dårlig skikk å skyte budbringeren. Budbringerimmunitet er et viktig prinsipp, og i kjennelsen fra tingretten blir kravet fra TONO og IFPI omtalt som «en form for sensur av Internett», før retten konkluderer med at «det er det ikke grunnlag for».

I Danmark klarte bransjen å få Tele2 til å sperre tilgangen til The Pirate Bay, men på nettet ligger det enkle oppskrifter på hvordan sperren kan omgås med noen tastetrykk. Bransjen ligger etter i den teknologiske utviklingen og burde ta lærdom av det.

Etter at dommen i tingretten ble kjent, sendte TONO og IFPI ut en pressemelding der de klager over et svakt lovverk og åpner for at fildelere skal miste hele nettilgangen.

Miljøpartiet De Grønne vil advare mot slike tiltak.

Vi vil ikke ofre personvern og digitale rettigheter for å stoppe fildelingen, og vi ser tvert imot på fildeling som grunnleggende positivt.

Fildeling øker interessen og muliggjør et mangfoldig og rikt kulturliv som ikke kun er styrt av noen få store aktører. Vi er enig i at kunstnere skal få bedre støtteordninger og vi vil ha Kunstnerhus mer gratis eller rimelige atelier, verksteder og øvingslokaler.

Vi vil også innføre en ny avgift på datautstyr eller bredbånd for å øke kunstnernes inntekter, men vi vil ikke forby deling av filer på nett.

Fildelere i fengsel vil neppe gjøre hverdagen enklere for norske kunstnere og artister.

Krigen mot fildeling er nytteløs. Bransjen burde heller bruke ressursene på å tilpasse seg en digital hverdag.

Sondre Båtstrand kan nås per e-post på sondre.batstrand@mdg.no.

Har du synspunkter på dette eller andre IT-relaterte tema? Du kan også delta i digi.nos debattspalte. For mer informasjon om hvordan du går frem, vennligst les om tilbudet under:

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.