BEDRIFTSTEKNOLOGI

Krigen om 56-kundene er i gang

Etter U.S. Robotics' lansering av sitt nye 56 kbps modem er kampen om modemkundene i full gang. Flere produsenter har annonsert at de kommer med 56 kbps i løpet av de neste månedene. Og alle vil ha sine modem som standard.

Sigvald Sveinbjørnsson
17. okt. 1996 - 12:30

Mye av modemkrigen dreier seg om den nye modemstandarden. De ulike produsentene ser ut til å sende ut sine nye modem på markedet så fort det er mulig for å få sitt modem som de facto standard.

Så langt er det U.S.Robotics som har de beste kortene på hånden. Da selskapet lanserte sin nye modem-teknologi i går kveld på flere parallelle pressekonferanser, offentliggjorde selskapet også en samarbeidsavtale med 33 Internett-leverandører over hele verden for testing og salg av de nye modemene. Flere av de største amerikanske Internett-leverandørene er med på listen, blant annet America Online og CompuServe. Blant norske aktører finner vi Telenor Online.

U.S.Robotics har ifølge analytiker John Grangaard i GS2 Securities, en kundebase på 10 millioner og har dermed et godt utgangspunkt. Internett-leverandørenes største interesse for tiden er å tilfredsstille kunder som er lei av trege modem og endeløs venting ved overføring over Internett. Denne kombinasjonen gjør at U.S.Robotics føler seg svært selvsikre når de promoterer sin nye teknologi.

For det er slett ingen nyhet at flere produsenter av 56 kbps modem er på trappene med sine produkter. I går sluttet Lucent Technologies seg til modemkampen da de lanserte sine planer for modem som også skal sørge for hastigheter på opptil 56 kbps. Selskapets teknologi V.flex 2, er utviklet av Bell-laboratoeiene. Bedriften sier at de samarbeider med ulike Internett-tilbydere for å sikre et best mulig produkt for kundene.

Motorola har annonsert planer om å introdusere sine 56-kbps produkter i 1997, og Rockwell International har planer om å demonstrere sin 56-kbps teknologi i november. Rockwell er verdens største produsent av integrerte kretser til modem. Flere modemprodusenter har annonsert planer om å tilby 56-kbps modem basert på denne teknologien, blant annet Ascend Communications og Boca Research.

U.S.Robotics har allerede sendt forslag til ny modemstandard til den internasjonale telekommunikasjonsunionen (ITU) i Geneve. Men det vil også Rockwell gjøre. Fra ITU sin side vil arbeidet med å etablere en felles standard ikke være ferdig før lenge etter at de nye modemene er på markedet.

Uten en felles modemstandard vil ulike modem fra ulike produsenter sannsynligvis være inkompatible. Dette gjør igjen at en Internett-kunde bare kan koble seg til Internett-leverandører med modem som er kompatible med ens eget modem. I klartekst betyr dette at kunder med U.S.Robotics modem bare kan ringe opp Internett-leverandører som støtter dette modemet. Det samme gjelder for Rockwells modem.

Kampen om utålmodige Internett-kunder vil i første rekke stå mellom rivalene U.S.Robotics og Rockwell International. Det som gjør denne teknologien spennende for forbrukermarkedet, er at en oppnår de høye hastighetene over det vanlige telefonnettet. For Internett-leverandørenes eksisterende kunder kreves en oppgradering av Internettprogramvaren.

Dagens raskeste modem på markedet er 33,6 kbps. Flere Internett-tilbydere har lansert ulike ISDN-tilknyttninger for Internettbrukere. Begge representerer raskere måter å laste ned Internett-sider på, men er allerede nå i ferd med å bli utkonkurrert. ISDN-teknoligien er 10 år gammel og krever nytt dyrt utstyr for å fungere. Et nytt modem i 56-klassen som flere produsenter nå lanserer, kan gjøre ISDN overflødig og vil utkonkurrere de trege 14,4 og 28,8 modemene som de aller fleste bruker i dag.

U.S.Robotics sier at ethvert Sportster 33.6 modem kjøpt etter 15. august trenger oppgradering av hardware for å få tilgang til høyere hastigheter, mens V."alt mulig" modem kan oppgraderes ved å laste ned nødvendig programvare fra Internett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.