Krigen om mediaspillere blir milliardsøksmål

RealNetworks saksøker Microsoft for ulovlig monopolisme, og kan kreve over en milliard dollar.

RealNetworks saksøker Microsoft for ulovlig monopolisme, og kan kreve over en milliard dollar.

Mediaspillerpioneren RealNetworks har anlagt sak mot Microsoft. Selskapet opplever sviktende omsetning og stadig dårligere økonomi, og mener ulovlig monopolisme fra Microsoft hindrer likeverdig konkurranse i markedet for mediaspillere og multimedieløsninger for innholdsleverandører.

RealNetworks ble stiftet i 1995 under navnet Progressive Networks, av tidligere Microsoft-leder Rob Glaser. De første årene ble selskapets lydspiller lisensiert til Microsoft. Samarbeidet ble avsluttet da Microsoft begynte å utvikle sin egen multimedieteknologi. Siden har Glaser og hans selskap vært blant Microsofts ivrigste kritikere, blant annet i forbindelse med monopolsakene mot programvaregiganten i både USA og Europa.

Søksmålet anklager Microsoft for ulovlig bruk av hegemoni i markedet for operativsystemer til PC, for å skaffe seg kontroll over spillere og serverprogramvare for digital multimedia. RealNetworks mener Microsoft har holdt tilbake teknisk informasjon for å legge hindringer i veien for RealNetworks' RealOne-spiller og serverprogramvare. Microsoft beskyldes også for ulovlige lisensavtaler med PC-leverandører som hindrer RealOne-spilleren fra å nå fram til like mange brukere som Windows Media Player, Microsoft-spilleren som i dag er fullt ut integrert i Windows.

Alt dette bidrar til, ifølge søksmålet, at Microsoft kan komme til å dominere utstyr for å skape, levere og spille innhold som musikk og fil, uavhengig av hva slags innretninger som brukes for leveransen eller avspillingen.

Microsoft avviser søksmålet som "uheldig og særdeles overraskende gitt den intense konkurransen innen digitale medier". Selskapet mener dens framgang skyldes overlegen teknologi, og at RealNetworks tyr til antitrustlovene i stedet for å konkurrere med høyverdige produkter.

RealNetworks sier det vil søke erstatning, og at kravet kan vokse forbi en milliard dollar. Det er omtrent samme beløp som Microsofts kontantbeholdning vokser med hver måned.

Det siste årsregnskapet til RealNetworks viser en omsetning på 183 millioner dollar, mot 241 millioner dollar for to år siden. Omsetningsanslaget for inneværende kvartal er en omsetning på mellom 52 og 56 millioner dollar, med et forventet tap på tre til fire cents per aksje.

Til toppen