JUSS OG SAMFUNN

Kripos lot store fildelere gå fri

Det var terabytes av bevis, og Kripos' ressurser strakk ikke til.

18. feb. 2008 - 07:39

Oslo (NTB): Kripos har henlagt fire saker mot fildelere som musikk- og filmindustrien mener befinner seg øverst i hierarkiet. Sakene er nedprioritert på grunn av ressursmangel.

De fire mistenkte fildelerne er anmeldt av platebransjens organisasjon IFPI, Norsk Videogramforening og den internasjonale filmbransjeorganisasjonen MPA, skriver Dagens Næringsliv (DN).

– I to av de anmeldte sakene dreier det seg om svært store mengder med film, spill og noe programvare. Vi snakker om terabyte med data som er ulovlig lastet opp, både norske og internasjonale åndsverk. Dette var solid dokumentert i anmeldelsen, sier advokat Espen Tøndel til DN.

Å gjøre opphavsrettsbeskyttet materiale tilgjengelig regnes som mer alvorlig enn å laste ned sanger eller filmer for eget bruk.

– Det siste året har vi hatt begrenset mulighet til å behandle saker på dette området, og vi har nylig henlagt fire saker om fildeling. En av disse ble henlagt på grunn av manglende opplysninger om gjerningsmannen, de andre ble henlagt av kapasitetshensyn, forteller politiinspektør Berit Børset Solstad, seksjonssjef ved seksjon for datakrimetterforskning ved Kripos.

Kripos prioriterer i steder bedragerisaker og id-tyverier.

– Bedragerier og id-tyverier rammer et stort antall enkeltpersoner, og skaper usikkerhet i deres tilværelse. Det er viktig at de får relativt høy prioritet, sier Børset Solstad.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.