OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Kripos: Sju personer pågrepet i Norge i internasjonal operasjon

I dette udaterte bildet fra New Zealands politi, vises kontanter beslaglagt i en operasjon i tilknytning til Operation Trojan.
I dette udaterte bildet fra New Zealands politi, vises kontanter beslaglagt i en operasjon i tilknytning til Operation Trojan. Foto: NZ Police/NTB
8. juni 2021 - 11:40

Sju personer er pågrepet i Norge i en internasjonal operasjon, opplyser Kripos. Alle er siktet for alvorlig narkotikakriminalitet.

Norsk politi har siden februar mottatt overskuddsinformasjon fra amerikanske myndigheter om alvorlig kriminell aktivitet i Norge. Denne informasjonen har blitt foredlet og videresendt til aktuelle politidistrikt.

– Som følge av informasjonen er sju personer pågrepet i forskjellige distrikt, siktet for alvorlig narkotikakriminalitet. Det er gjort betydelig beslag av narkotika og penger, sier politiadvokat Morten Stene i Kripos.

Trailere med narkotika

De siktede er pågrepet i Norge, og sakene etterforskes av de aktuelle politidistriktene. Av hensyn til den videre etterforskningen ønsker vi ikke å si noe om hvilke distrikt som har deltatt i operasjonen.

Det er også planlagt pågripelse av en person i utlandet. Denne personen har en bakmannsrolle. Flere trailere med til sammen betydelige mengder narkotika har også blitt stoppet i Sverige, der politiet har opplysninger om at det skulle transporteres videre til Norge.

– Vi kan ikke utelukke ytterligere pågripelser, sier Stene i en pressemelding fra Kripos.

– Det kommer også meldinger fra Finland og Nord-Norge om samme fenomen, sier Must-sjef Thomas Nilsson.
Les også

Svensk E-tjeneste: Alvorlige GPS-forstyrrelser i romjulen

Nye smuglemetoder vekker oppsikt

Under etterforskningen er det avdekket en ny metode for å smugle narkotika inn til Norge.

– Denne metoden var også ukjent for flere av våre internasjonale samarbeidspartnere, og har fått oppmerksomhet internasjonalt. Av hensyn til den videre etterforskningen ønsker vi ikke å gi noen detaljer om denne metoden, sier Stene.

Flere av de pågrepne har tidligere vært ukjente for politiet, og det hadde krevd betydelige ressurser å avdekke deres roller uten informasjonen fra den internasjonale politioperasjonen, skriver Kripos.

– Dette viser viktigheten av internasjonalt politisamarbeid, samtidig som politiet må jobbe med metodeutvikling for å holde tritt med den teknologiske utviklingen. Når tunge, organiserte kriminelle miljøer jobber på tvers av landegrensene, må politiet gjøre det samme, sier Stene i pressemeldingen fra Kripos.

Pågripelser over hele verden

Mer enn 800 personer er pågrepet verden rundt i en av de største og mest sofistikerte internasjonale politiaksjonene noen gang.

Politi i 16 land aksjonerte i operasjonen kalt Trojan Shield mot en rekke kriminelle nettverk etter i hemmelighet å ha drevet den krypterte kommunikasjonsplattformen Anom.

Informasjon fra appen, som mer enn 11.000 personer brukte, førte til flere hundre operasjoner i blant annet New Zealand, Australia og USA, samt i Norge, Sverige, Danmark, Finland og flere andre land.

Kokain i banankonteinere

Mer enn 700 steder er blitt ransaket, og det er blitt beslaglagt store mengder narkotika, opplyser visedirektør Jean-Philippe Lecouffe i Europol på en pressekonferanse tirsdag formiddag. Blant annet ble åtte tonn kokain som var gjemt i konteinere med bananer og i hermetikkbokser, beslaglagt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Operasjonen skal ha pågått siden 2018. Ifølge FBI er mer enn 100 liv blitt reddet.

Anom ble brukt av mer enn 300 kriminelle nettverk i over 100 land, ifølge Lecouffe.

I Sverige har 155 personer blitt pågrepet i aksjoner i sju politiregioner, opplyser politikommissær Linda Staaf i det svenske politiet.

En feil hos Feide har ført til at en del tjenesteleverandører har fått mer informasjon enn avtalt når brukere logget inn med Feide mellom 19. – 25. januar.
Les også

Nesten 600.000 fødselsnumre på avveie etter sikkerhetsbrist i skoleportal

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.