OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Kripos: Sju personer pågrepet i Norge i internasjonal operasjon

I dette udaterte bildet fra New Zealands politi, vises kontanter beslaglagt i en operasjon i tilknytning til Operation Trojan.
I dette udaterte bildet fra New Zealands politi, vises kontanter beslaglagt i en operasjon i tilknytning til Operation Trojan. Foto: NZ Police/NTB
8. juni 2021 - 11:40

Sju personer er pågrepet i Norge i en internasjonal operasjon, opplyser Kripos. Alle er siktet for alvorlig narkotikakriminalitet.

Norsk politi har siden februar mottatt overskuddsinformasjon fra amerikanske myndigheter om alvorlig kriminell aktivitet i Norge. Denne informasjonen har blitt foredlet og videresendt til aktuelle politidistrikt.

– Som følge av informasjonen er sju personer pågrepet i forskjellige distrikt, siktet for alvorlig narkotikakriminalitet. Det er gjort betydelig beslag av narkotika og penger, sier politiadvokat Morten Stene i Kripos.

Trailere med narkotika

De siktede er pågrepet i Norge, og sakene etterforskes av de aktuelle politidistriktene. Av hensyn til den videre etterforskningen ønsker vi ikke å si noe om hvilke distrikt som har deltatt i operasjonen.

Det er også planlagt pågripelse av en person i utlandet. Denne personen har en bakmannsrolle. Flere trailere med til sammen betydelige mengder narkotika har også blitt stoppet i Sverige, der politiet har opplysninger om at det skulle transporteres videre til Norge.

– Vi kan ikke utelukke ytterligere pågripelser, sier Stene i en pressemelding fra Kripos.

Kriminaliteten har i 2023 hatt stor geografisk spredning og rammet bredt, skriver Kripos-sjef Kristin Kvigne i en rapport om cyberkriminalitet.
Les også

Utropstegn ved KI i rapport om cyberkriminalitet

Nye smuglemetoder vekker oppsikt

Under etterforskningen er det avdekket en ny metode for å smugle narkotika inn til Norge.

– Denne metoden var også ukjent for flere av våre internasjonale samarbeidspartnere, og har fått oppmerksomhet internasjonalt. Av hensyn til den videre etterforskningen ønsker vi ikke å gi noen detaljer om denne metoden, sier Stene.

Flere av de pågrepne har tidligere vært ukjente for politiet, og det hadde krevd betydelige ressurser å avdekke deres roller uten informasjonen fra den internasjonale politioperasjonen, skriver Kripos.

– Dette viser viktigheten av internasjonalt politisamarbeid, samtidig som politiet må jobbe med metodeutvikling for å holde tritt med den teknologiske utviklingen. Når tunge, organiserte kriminelle miljøer jobber på tvers av landegrensene, må politiet gjøre det samme, sier Stene i pressemeldingen fra Kripos.

Pågripelser over hele verden

Mer enn 800 personer er pågrepet verden rundt i en av de største og mest sofistikerte internasjonale politiaksjonene noen gang.

Politi i 16 land aksjonerte i operasjonen kalt Trojan Shield mot en rekke kriminelle nettverk etter i hemmelighet å ha drevet den krypterte kommunikasjonsplattformen Anom.

Informasjon fra appen, som mer enn 11.000 personer brukte, førte til flere hundre operasjoner i blant annet New Zealand, Australia og USA, samt i Norge, Sverige, Danmark, Finland og flere andre land.

Kokain i banankonteinere

Mer enn 700 steder er blitt ransaket, og det er blitt beslaglagt store mengder narkotika, opplyser visedirektør Jean-Philippe Lecouffe i Europol på en pressekonferanse tirsdag formiddag. Blant annet ble åtte tonn kokain som var gjemt i konteinere med bananer og i hermetikkbokser, beslaglagt.

Operasjonen skal ha pågått siden 2018. Ifølge FBI er mer enn 100 liv blitt reddet.

Anom ble brukt av mer enn 300 kriminelle nettverk i over 100 land, ifølge Lecouffe.

I Sverige har 155 personer blitt pågrepet i aksjoner i sju politiregioner, opplyser politikommissær Linda Staaf i det svenske politiet.

I tiltalen mot kineserne kommer også angrep mot Norge frem.
Les også

Kinesiske hackere tiltalt i USA – anklages for angrep i Norge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.