Krise i fransk UMTS-tildeling

Når søknadsfristen på de fire franske UMTS-lisensene går ut i dag vil landets telemyndighet ART trolig bare sitte med to søknader. To søkere har trukket seg de siste dagene, og det som effektivt har avskrekket er skyhøye franske UMTS-avgifter.

Når søknadsfristen på de fire franske UMTS-lisensene går ut i dag vil landets telemyndighet ART trolig bare sitte med to søknader. To søkere har trukket seg de siste dagene, og det som effektivt har avskrekket er skyhøye franske UMTS-avgifter.

For den franske regjeringen fastsatte i fjor vår de franske UMTS-avgiftene til vel 40 milliarder kroner, hvorav halvparten skal betales i år og neste år, mens resten fordeles over de neste 13 årene. Avgiften har effektivt redusert antall konkurrenter etter hvert som børsverdien på teleselskapene har falt uten at franske myndigheter har gitt noen signaler om at avgiften vil bli redusert.

Franske myndigheter kan dermed risikere å gå glipp av 80 milliarder kroner i UMTS-avgifter om to UMTS-lisenser forblir ubenyttet.

Derfor har både Hutchison Whampoa og Deutsche Telekom valgt å konsentrere seg om sine eksisterende markeder. Telefonica/Suez Lyonnaise forsvant før helgen, og nå har en av de tre GSM-operatørene i Frankrike, Bouygues Telecom, bestemt seg for at avgiften myndighetene har fastsatt gjør satsingen for dyr.

Bouygues Telecom skriver i en pressemelding at selskapet heller vil satse på tilsvarende teknologi, i første rekke GPRS og EDGE som skal kunne gi inntil 384 kb/s i mobilnettet, noe selskapet mener holder for multimediatjenester.

Bouygues mener dette er en mye enklere og billigere løsning for kundene, ettersom en nå kan konsentrere ressursene på billigere løsninger fremfor å ta det selskapet kaller for en urimelig økonomisk risiko.

Dermed er det bare to av de tre GSM-operatørene i landet som fremdeles er med i konkurransen. Det Vivendi-eide SFR kunne tirsdag fortelle at selskapet har levert sin søknad. France Telecoms mobilselskap Itineris har i morgentimene onsdag også bekreftet at selskapet leverer søknad, melder Bloolmberg.

Bouygues Telecom har klaget på de statlige UMTS-avgiftene over lengere tid uten at dette har nyttet. I motsetning til i land som Storbritannia og Tyskland der UMTS-lisensene ble auksjonert bort, har den franske regjeringen valgt å benytte anbudsprinsippet, der utbyggingshastighet og dekningsgrad er blant kriteriene.

- Jeg tror at de franske UMTS-lisensene blir solgt med dagens avgifter, sier Daniel Torras i Pyramid Research, til Total Telecom. Han tror ikke prisene blir redusert, og mener Bouygues vil komme tilbake for han tror ikke selskapet har råd til å la være å satse på en 3G-lisens i Frankrike. - Prisen er rimelig sett i forhold til kostnad per innbygger. Det er dessuten fremdeles vekstpotensiale i Frankrike med en penetrasjon på 44 prosent.

Han tror at flere av de som nå har sagt nei diskuterer mulighetene for å legge inn en felles søknad.

Til toppen