ANALYSER

Krisen rammer Europas mobil-marked

IDC melder at det ble solgt vesentlig færre mobiltelefoner i Europa i tredje kvartal.

5. nov. 2008 - 14:20

Analyseselskapet IDC har levert oversikter over salget av mobiltelefoner i verden og i Vest-Europa.

Fra tredje kvartal i fjor til tredje kvartal i år falt leveransene med 8,0 prosent til 45,8 millioner enheter. IDC mener det gjenspeiler at næringen er rammet av finanskrisen.

Det typiske er at leveransene øker i tredje kvartal, ettersom prisene faller i forkant av nye modeller i fjerde kvartal. Denne effekten har tidligere ført til vekstrater opp i 20 prosent. I år har den ikke slått til.

Forsker Francisco Jeronimo i IDC sier forbrukere over hele Vest-Europa utsetter å bytte ut sine mobiltelefoner. Nedgangen i leveransene er spesielt tydelig i land der penetrasjonen er over 100 prosent.

Tendensen for avanserte mobiltelefoner – IDC foretrekker betegnelsen «konvergente mobiltelefoner» framfor «smarte mobiler» eller «smartphone» – er motsatt. Økningen er 17,9 prosent fra andre kvartal, og 58,0 prosent fra tredje kvartal i fjor.

I forkant av julehandelen har gjennomsnittsprisen på solgte mobiltelefoner allerede begynt å falle, og markedskampanjer trappes opp, konstaterer IDC. Det vil være skjerpet kamp om kundene, og disse vil være forsiktige med hva de kjøper.

Av det mest selgende merkene holder Nokia stand som størst, selv om forspranget til Samsung minker. Sony Ericsson er fortsatt i tredje plass: Selskapet restrukturerer, og regnskapet for tredje kvartal viste et underskudd.

I forhold til i fjor er Motorola nesten halvert. Også LG har problemer.

Apple, med sin ene modell iPhone 3G, greide å øke sin markedsandel til 4,3 prosent i Vest-Europa.

Her er tallene per merke. Alle leveranser er i millioner enheter.

I verden som helhet ble det levert 299 millioner mobiltelefoner i tredje kvartal, 3,2 prosent flere enn i samme periode i fjor. Av de store merkene vokste Samsung mest, med 21,6 prosent, mens Nokia vokste noe mer enn markedet og bevarer en markedsandel så vidt under 40 prosent. Motorola går kraftig tilbake, Sony Ericsson går noe tilbake:

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.