Toshibas toppsjef Satoshi Tsunakawa under en pressekonferanse
 den 11. april 2017.
Toshibas toppsjef Satoshi Tsunakawa under en pressekonferanse den 11. april 2017. (Bilde: AP Photo/Shizuo Kambayashi)

Kriserammede Toshiba døden nær etter milliardtap

Toshiba er usikre på om selskapet kan drive videre. Deres forsinkede regnskap for tredje kvartal i 2016 viser et tap tilsvarende over 40 milliarder kroner.

Regnskapet har blitt utsatt flere ganger, men ble offentliggjort tirsdag. Mens omsetningen, omregnet i norsk valuta, er på godt over 250 milliarder kroner, viser resultatet minus 41,6 milliarder kroner og en negativ egenkapital på 17,46 milliarder kroner.

Bedriften ble tvunget til å offentliggjøre regnskapet uten revisorenes godkjennelse for å rekke fristen til børsen i Tokyo, som utløp tirsdag. Hadde de ikke gjort det, kunne de risikert å bli avlistet.

Tap knyttet til kjernekraftvirksomheten

Mye av tapet skyldes kjernekraftvirksomheten i USA, tilknyttet atomenergiselskapet Westinghouse Electric, som har søkt om konkursbeskyttelse.

–Det er sannsynlig at firmaets økonomiske situasjon vil bli prekær, grunnet problemer hos Westinghouse, heter det i en pressemelding i forbindelse med regnskapstallene.

–Det er hendelser og omstendigheter som kan reise alvorlige spørsmål knyttet til ideen om å fortsette virksomheten.

Det skal ha oppstått uenigheter mellom Toshiba og revisorene, som nekter å godkjenne regnskapet før problemene tilknyttet angivelige misligheter i ledelsen av Westinghouse er avklart.

Det japanske konsernet har også vært involvert i en større revisjonsskandale som har pågått i mer enn sju år. I 2015 ble det avslørt at ledere i elektronikkselskapet systematisk presset underordnede til å pynte på selskapets resultater over flere år. Toshibas president og sju andre toppledere måtte gå som følge av skandalen. (©NTB)

Kommentarer (11)

Kommentarer (11)
Til toppen