TOSHIBA

Kriserammede Toshiba døden nær etter milliardtap

Toshiba er usikre på om selskapet kan drive videre. Deres forsinkede regnskap for tredje kvartal i 2016 viser et tap tilsvarende over 40 milliarder kroner.

Toshibas toppsjef Satoshi Tsunakawa under en pressekonferanse
 den 11. april 2017.
Toshibas toppsjef Satoshi Tsunakawa under en pressekonferanse den 11. april 2017. Bilde: AP Photo/Shizuo Kambayashi
11. apr. 2017 - 13:29

Regnskapet har blitt utsatt flere ganger, men ble offentliggjort tirsdag. Mens omsetningen, omregnet i norsk valuta, er på godt over 250 milliarder kroner, viser resultatet minus 41,6 milliarder kroner og en negativ egenkapital på 17,46 milliarder kroner.

Bedriften ble tvunget til å offentliggjøre regnskapet uten revisorenes godkjennelse for å rekke fristen til børsen i Tokyo, som utløp tirsdag. Hadde de ikke gjort det, kunne de risikert å bli avlistet.

Tap knyttet til kjernekraftvirksomheten

Mye av tapet skyldes kjernekraftvirksomheten i USA, tilknyttet atomenergiselskapet Westinghouse Electric, som har søkt om konkursbeskyttelse.

–Det er sannsynlig at firmaets økonomiske situasjon vil bli prekær, grunnet problemer hos Westinghouse, heter det i en pressemelding i forbindelse med regnskapstallene.

–Det er hendelser og omstendigheter som kan reise alvorlige spørsmål knyttet til ideen om å fortsette virksomheten.

Det skal ha oppstått uenigheter mellom Toshiba og revisorene, som nekter å godkjenne regnskapet før problemene tilknyttet angivelige misligheter i ledelsen av Westinghouse er avklart.

Det japanske konsernet har også vært involvert i en større revisjonsskandale som har pågått i mer enn sju år. I 2015 ble det avslørt at ledere i elektronikkselskapet systematisk presset underordnede til å pynte på selskapets resultater over flere år. Toshibas president og sju andre toppledere måtte gå som følge av skandalen. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.