BEDRIFTSTEKNOLOGI

Kriserammet stat selger ut mer telekom

Har du åtte milliarder kroner rede, kan du i hvert fall by på en fjerdedel av aksjene i det russiske holdingselskapet som eier landets 85 regionale teleoperatører, når de legges ut for salg til høsten. Russiske myndigheter vil sette en minstepris for privatiseringen innen 10. juli.

Frode Eriksen
17. juni 1998 - 12:38

Aksjeposten på 25 prosent minus en aksje skal selges i løpet av høsten, og vil bety at den russiske staten vil sitte tilbake med 50 prosent av aksjene, pluss en aksje. I juli i fjor kjøpte et bankkonsortium med russiske Uneximbank og Deutsche Morgan Greenfell den første fjerdedelen av holdingselskapet OAO Svyazinvest, for nærmere 13,5 milliarder kroner.

Åtte milliarder kroner er den anbefalte minsteprisen som anbefales av en kommisjon satt ned for privatiseringformålet. I tillegg anbefaler kommisjonen at en kjøper må forplikte seg til å investere USD 400 millioner - eller nærmere tre milliarder kroner for å sørge for en sårt tiltrengt oppgradering av infrastruktur.

OAO Svyazinvest står ifølge Bloomberg på den russiske regjeringens liste over prioriterte aksjesalg som skal gjennomføres for å skaffe penger til underskudd på statsbudsjettet og penger til statsansattes lønninger. Inntektene fra salget i fjor ble fordelt slik at 71 prosent gikk til det russiske statsbudsjettet, 24 prosent til de ulike russiske regionene, mens fem prosent gikk tilbake til Svyazinvest.

Den russiske kommisjonens prisanbefaling for aksjeposten er forøvrig i tråd med en liknende anbefaling fra American Appraisal som anbefaler et minstebud på fra USD 950 millioner til USD 1,25 milliarder.

I forbindelse med dette salget vil også den russiske regjeringen vurdere å oppheve bestemmelser som begrenser utenlandske eierinteresser i det russiske selskapet.

Tidligere har blant annet Telecom Italia vist interesse for det russiske televerket.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.