Krisetider gjør IT-folk mer kriminelle

IT-ansatte som får sparken kan bli neste års skurker, hevder PwC.

Krisetider gjør IT-folk mer kriminelle

IT-ansatte som får sparken kan bli neste års skurker, hevder PwC.

Finanskrisen gjør at noen IT-ansatte vil ta i bruk evnene sine for å stjele opplysninger om kredittkort ved hjelp av phishing-teknikker.

Virksomheter risikerer også at ansatte misbruker priviligert tilgang til interne systemer for å selge unna bedriftshemmeligheter og finansiell informasjon. Slik lyder advarselen fra flere tekniske etterforskere, ifølge ZDnet.

Spådommen kommer fra revisorselskapet PricewaterhouseCoopers (PwC) og IT-sikkerhetsselskapet Finjan. Begge ser de for seg at nedgangen i økonomien vil gi et markant oppsving i kyberkriminalitet og svindel blant bedrifters egne ansatte til neste år.

Antall etterforskede episoder i finanssektoren er allerede stigende, hevder en teknisk etterforsker hos PwC. Finjan melder på sin side om en trend der arbeidsledig IT-personell i Øst-Europa og Asia tar i bruk ondsinnet kode for å bedrive nettsvindel.

- Folk i finansbransjen er alle enige om at det er flere interne granskninger. Alle opplever de en økning i antatt svindelvirksomhet, sier senior etterforsker Neil Ysart hos PwC til ZDnet.

Det er visse typer svindel der en teknologisk forståelse gjør det enklere å omgå kontrollmekanismer. IT-ansatte besitter ifølge Ysart slik kunnskap.

- En rekke svindelsaker fra nedgangtidene tidlig på 90-tallet er godt dokumenterte. Man trenger ikke særlig mye innsikt for å forstå at dette vil øke igjen i disse dager, hevder han.

Revisorselskapet anbefaler virksomheter å innføre ekstra sikkerhetsrutiner på områder der ansatte kan være fristet å svindle selskapet, slik som utgifter, tilgang til følsomme kundedata eller triksing med ytelsestall for å oppnå bonus.

- De mange nedbemanningene blant IT-profesjonelle verden over, men spesielt i USA, gjør at vi forventer en økning av personer som er villige til å prøve seg. Det kan dreie seg om å svindle til seg kredittkortopplysninger, bankkonti eller forretningsdata som kan generere inntekter, skriver Finjan i en rapport.

Til toppen