Kristelig Kringkastingslag tviler på dataspill-rapport

Statens Filmtilsyns beroligende rapport om barn og dataspill faller ikke helt i smak hos KKLs Barnevakt-prosjekt. Tynt grunnmateriale og håpløse konklusjoner er dommen.

Statens Filmtilsyns beroligende rapport om barn og dataspill faller ikke helt i smak hos KKLs Barnevakt-prosjekt. Tynt grunnmateriale og håpløse konklusjoner er dommen.

Nettstedet Barnevakten.no eies og drives av Kristelig Kringkastingslag, og har som misjon å hindre barn og ungdom i å bli utsatt for medievold.

Organisasjonen er skeptisk til dataspill-rapporten fra Statens Filmtilsyn som ble offentliggjort i går.

Rapporten konkluderer med at barn ikke blir så sterkt påvirket av dataspill, og at det er langt mindre identifikasjon med karakterer og handlinger enn i et medium som for eksempel film.

- Dette er for tynt, sier Barnevaktens Roar Røise, som viser til andre ferske undersøkelser som skal peke i en helt annen retning.

Røise mener rapporten blir for tynn, da den kun bygger på intervju med 15 ungdommer.

- Forsker Faltin Karlsen har brukt dataspillet Carmageddon II som utgangspunkt for undersøkelsen. 15 ungdommer er ikke mye å konkludere på, og dessuten finnes det langt mer realistiske og brutale voldsspill i dag enn Carmageddon, sier Røise i en pressemelding.

Barnevakten mener også grafisk avanserte spill påvirker barna kraftigere, og Røise viser spesielt til spillet Soldier of Fortune.

- Grafikken i spillet er skremmende rik på detaljer. Her kan du partere skurkene, og du ser beinsplinter som stikker ut der du har skutt av en arm. Skyter du dem i magen, velter innvollene ut. Og treffer du i halsen, tar skurken seg til halsen mens blodet spruter, og du hører gurglelyder i det han faller i bakken. Alt dette kan oppleves i nærbilder, og både ansikt og kropp på disse figurene er blitt svært realistiske. Dette gjør at skillet mellom fiksjon og virkelighet blir stadig mindre, sier spillkjenner Røise.

Han henviser blant annet til en rekke undersøkelser som Barnevakten mener motsier Filmtilsynets konklusjoner, og sier at prosjektgruppen frykter at Filmtilsynet nå skal ta for lett på voldsspillenes virkning.

Statens Filmtilsyn er i disse dager igang med et prosjekt for frivillig aldersgrensemerking av dataspill, på nordisk nivå.

* * *

Red.anm.
Etter at denne artikkelen ble publisert har digitoday mottatt en henvendelse fra Stig Rygland i BarneVakten. Han vil gjerne presisere at det ikke er Kristelig Kringkastingslag som direkte har betvilt den omtalte forskningsrapporten. - Riktignok er BarneVakten eid av KKL, men BarneVaktens arbeid er frittstående og ikke et kristent arbeid. Vi prøver faktisk å jobbe seriøst for å beskytte barn mot medievold, poengterer Ryland.

Til toppen