JUSS OG SAMFUNN

Kritiserer IT-kaos hos Riksrevisjonen

Rikstrygdeverket får knusende kritikk fra Riksrevisisjonen rundt sine store og dyre IT-prosjekter.

21. okt. 2005 - 14:53

Mens Rikstrygdeverket har rapportert om vellykkede millionsatsinger på IT-prosjekter i sine årsrapporter, er sannheten dårlig styring, manglende dokumentasjon og uoppnådde mål, fastslår Riksrevisjonen.

Fra 1998 til 2004 økte Rikstrygdeverket sine utgifter til IT-prosjekter fra 300 til 500 millioner kroner, men Riksrevisjonen stiller i en ny rapport spørsmål ved gevinsten av millionbruken.

- Rikstrygdeverket har lite fokus på å realisere gevinstene fra IT-prosjektene, sier ekspedisjonssjef Therese Johnsen i Riksrevisjonen til NTB.

Det er ikke ofte statlige etater får besøk av Riksrevisjonen, Stortingets sentrale vakthund. Riksrevisjonen går bare igjennom 10-15 områder i statlige organisasjoner i året og stopper hvis de ikke finner noe.

Hva de velger å etterforske er basert blant annet basert på størrelsen på budsjettene og om det tidligere har vært problemer, forteller Johnsen til digi.no. Og det er har det vært i Riksrevisjonen.

Tidlig på 90-tallet veltet det såkalte Tress-90-prosjektet med et samlet tap på over en millliard kroner.

Riksrevisjonen har tatt for seg fire IT-prosjekter de siste fire årene, som ved oppstart hadde mål om å spare trygdeetaten for samlet rundt 700 årsverk og mange hundre millioner kroner.

Underveis har målene blitt justert ned av Rikstrygdeverket selv, mens de endelige resultatene mer eller mindre er udokumentert.

Likevel har Rikstrygdeverket rapportert til Arbeids- og sosialdepartementet om generelt god måloppnåelse på IT-prosjektene i perioden.

Johnsen fastslår at rapporteringen ikke kan være basert på oppnådde mål.

- Det virker som at det de mener er at prosjektene er gjennomført, sier Johnsen.

Nå går den usedvanlige skarpe rapporten til Kontroll og konstisjonskomiteen i Stortinget. Her sitter mange av partilederne og skal skrive et forslag til hva de mener Stortinget skal bestemme at skal skje i saken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.