Kritisk behov for innovativ prosessordesign

Intel mener det skal langt mer til enn høyere prosessorhastighet for på løse framtidens databehandlingsbehov.

Intel mener det skal langt mer til enn høyere prosessorhastighet for på løse framtidens databehandlingsbehov.

I en tale under denne ukens Intel Developer Forum, sa Intels tekniske sjef og senior visepresident, Pat Gelsinger, at ytelsen til databehandling i framtiden vil bli definert av innovativ, arkitektonisk funksjonalitet i tillegg til ren hastighet, for å kunne realisere det full potensialet til den digitale teknologien.

- Samfunnet vårt skaper enorme mengder med komplekse data etter hvert som verden fortsetter å digitaliseres, men det har ikke muligheten til å nyte det fulle potensialet av denne rike ressursen, sa Gelsinger.

- Det er et kritisk behov for skalerbare, anvendelige og programmerbare databehandlingsarkitekturer som kan gjenkjenne, innhente og sammenfatte alle disse digitale datene.

Gelsinger mener at for å gjøre framtidige datamaskiner mer nyttige, vil de måtte utmerke seg på tre områder:

  • muligheten til å gjenkjenne datamønstre og interessemodeller for en spesifik bruker eller applikasjon
  • muligheten til å innhente store mengder data fra den virkelige verden for disse disse mønstrene
  • muligheten til å analysere eller sammenfatte store datasett

Denne funksjonaliteten krever mer minne, prosesseringskraft, båndbredde og lagringsplass, noe som ifølge Gelsinger vil være en drivkraft for behovet til å endre den grunnlegende arkitektoniske designen til databehandlings- og kommunikasjonsenheter.

Gelsinger fortalte at Intel forbereder overgangen til det selskapet kaller "era of Tera" - det vil si databehandling med datamengder i terabytes størrelse, ved å utvikle arkitekturer som vil gjøre det mulig for framtidige data- og kommunikasjonsenheter å utføre oppgaver som kun superdatamaskiner kan greie i dag.

- Etter hvert som Intel raskt nærmer seg prosessorer med en milliard transistorer, utvikler vi med stor innsats innovative metoder for å utnytte de ekstra transistorene for til slutt å ende opp med mer nyttige datamaskiner, forklarer Gelsinger. Han la til at dette vil bli gjort gjennom arkitekturer som kan skalere og tilpasse seg til omgivelsene for databehandling.

Blant de løsningene Intel nå utvikler er "helper-theading", en teknologi som øker ytelsen til enkelttråder ved etter behov å kjøre parallelle oppgaver på den samme prosessoren. Et annet eksempel, som de fleste prosessorprodusentene nå jobber med, er i integrere flere prosessorkjerner i den samme prosessoren, noe som gjøre det mulig å utføre flere og mer komplekse oppgaver samtidig.

Til toppen