Kritiske datasystemer knelte ved sykehusene i Helse sørøst

Måtte bruke penn og papir.

Akershus Universitetssykehus (Ahus) er ett av helseforetakene under Helse sørøst, som fredag var rammet av dataproblemer.
Akershus Universitetssykehus (Ahus) er ett av helseforetakene under Helse sørøst, som fredag var rammet av dataproblemer. Hagen, Fredrik
18. jan. 2019 - 20:00

Pasientjournalsystemet skal nå fungere som normalt, melder Oslo universitetssykehus etter at viktige datasystemer falt ned i hele Helse sørøst tidligere fredag.

Sykehuset legger til at de opprettholder grønn beredskap inntil videre.

Sykehusene i Helse sørøst måtte fredag formiddag gå over til gammeldagse papirjournaler på grunn av at det elektroniske pasientjournalsystemet Dips knelte.

Sykehuspartner, som leverer IKT-tjenester til hele helseområdet, varslet at de gikk over til rød beredskap. Rød beredskap betyr at alle ressurser er satt inn for å løse situasjonen.

Administrasjonen i Helse sørøst bekrefter at anlegget sluttet å virke tidlig på ettermiddagen fredag, og at flere sykehus var rammet. De gikk over til manuelle rutiner.

Sykehuspartner leverer IKT-tjenester til hele helseområdet.

Overvåkes kontinuerlig

Sykehuspartner er en av landets aller største IT-arbeidsplasser med 1300 ansatte. Selskapet har en døgnkontinuerlig driftssentral.

«Driftssenteret overvåker servere, nettverk og andre komponenter knyttet til de mer enn 1000 IKT-tjenestene som inngår i Configuration Management Database (CMDB)», heter det på selskapets nettsider.

– Vi følger fortløpende med på de sentrale komponentene i viktige IKT-tjenester og gripe inn når de viser tegn til feil, forteller Kjetil Skinlo, som er leder for Driftssenteret i Sykehuspartner.

Fredag ettermiddag lyktes det ikke digi.no å komme i kontakt med Sykehuspartner .

– Ingen feilmeldinger hos oss

– Det er ingen alarmer som har gått hos oss, sier markeds- og kommunikasjonssjef Thomas Bratteteig i Dips.

– Utelukker dere at det er en programvarefeil fra deres kant?

– Vi kjenner ikke til feilen. Det vi vet er det vi har lest, men vi er i dialog med Sykehuspartner. Det har ikke kommet opp noen feilmeldinger hos oss. Det er Sykehuspartner som må svare på dette, sier han.

– Er det dere eller Sykehuspartner som drifter pasientjournalen? Har dere ansvar for oppetid? Fra hvilke servere driftes systemet?

– Det er Sykehuspartner som har det fulle og hele driftsansvaret for sine systemer.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.