JUSS OG SAMFUNN

Kroken på døra for Linux-fiende

SCO lovte å saksøke alle Linux-brukere, men nå er det snart helt slutt.

17. sep. 2007 - 08:58

Det er knapt skinnfellen igjen av den brølende løven som for noen år siden saksøkte IBM for en milliard dollar og truet alle verdens Linux-brukere med at de måtte betale lisenspenger.

    Les også:

SCO Group saksøkte IBM i 2003 med en påstand om at IBM urettmessig hadde skjenket Linux og åpen kildekodefellesskapet Unix-kode som SCO Group hadde opphavsretten til. Etter hvert vokste kravet mot IBM til over fem milliarder dollar. Linux-brukere som AutoZone og DaimlerChrysler ble også avkrevet milliardbeløp.

SCO greide aldri å dokumentere hvilke kodelinjer det gjaldt.

Novell ble også saksøkt av SCO. De svarte med et motsøksmål, og påsto blant annet at Unix-koden tilhører Novell, ikke SCO. I sommer sluttet rettsapparatet seg til denne oppfatningen, og hele grunnlaget for Linux-søksmålene til SCO falt bort.

Fredag kveld ble det kjent at SCO har søkt om vern mot sine kreditorer etter den kjente paragraf 11 i USAs konkurslov.

Søknaden innebærer at alle søksmålene SCO er involvert i, legges midlertidig på is. Etter planen skulle søksmålene mellom Novell og SCO opp for retten i dag.

Hensikten med denne søknaden er å gi selskapet en anledning til å reorganisere seg og legge opp en ny forretningsmodell. Før SCO gikk inn for å leve av Linux-fiendtlige søksmål, var de selv Linux-distributør, i tillegg til at de satset på Unix-baserte produkter på x86-plattformen. Siden det nå er klart at Novell har rettighetene til Unix, er det usikkert hva den nye forretningsmodellen vil bli.

Søknaden under paragraf 11 avslører at SCO har verdier for 14,8 millioner dollar, og 7,5 millioner dollar i gjeld.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.