RESULTATERFINANS

Kronefall ga IT-knockout

Utviklingen i kronekursen straffet IT-indeksen med 4,6 prosent onsdag. Ikke en eneste IT-aksje avsluttet dagen med positivt fortegn.

Eirik Flaa
27. mai 1998 - 19:08

Svekkelsen av norske kroner mot ECU-indeksen ga kraftig utslag på IT-aksjene på Oslo Børs onsdag. Mens totalindeksen svekket seg med 2,8 prosent, raste IT-indeksen ned 4,6 prosent (72 poeng!!) til 1486.9 poeng.

- Mange av tekno-investorene sikrer seg i rentebærende papirer framfor aksjer, sier en analytiker som hevder dette var én av årsakene til nedgangen i Merkantildata som en periode var bortimot 10 prosent. Merkantildata bedret seg imidlertid utover dagen og landet på 110 kroner ned 5,6 prosent i løpet av dagen.

Digi.no foreslo overfor analytikeren at årsaken til det kraftige fallet for IT-selskapene ligger i aksjenes natur - med generelt større relative forventninger til fremtidige inntekter. Frykt for renteøkning vil gi store utslag i diskonteringsfaktoren, og dermed relativt sterkere effekt på nåverdien av kontantstrømmen.

- Rent teoretisk er argumentet holdbart, men jeg tror ikke markedet er så rasjonelt, sier analytikeren.

En rekke IT-selskaper fikk kraftig juling tirsdag, og aller tøffest ble det for Ark som falt med 8 prosent til 138 kroner.

- Den store eierandelen til Getronics gjør aksjen svært volatil. Ønsker du å selge på en dag som denne blir det dermed store utslag, sier analytikeren som mener eierstrukturen gjør aksjen til et langt mindre interessant investeringsobjekt.

Avenir, som var en av vinnerne tirsdag, var også blant de mest utsatte på den blodrøde dagen. Aksjen falt med 6,8 prosent til 20,50 kroner.

- Selskapet er fortsatt sykt priset. Jeg regnet meg fram til en PE på rundt 60. Prisingen gir også en hodepris per konsulent på 3 millioner kroner. Med en slik pris kan man jo teoretisk kjøpe alle konsulentene til en sign-on fee på 1 million og få selskapet langt billigere, sier analytikeren som mener forholdet mellom Avenir og feks CAG i så måte blir sykt.

Skulle man hatt en tilsvarende hodepris/PE CAGs datterselskap SoftCon ville det vært verd minst en halv milliard. Analytikeren påpeker imidlertid at prisingen av svenske konsulentselskaper ligger på omtrent samme nivå.

Det var stor aktivitet på Oslo Børs onsdag, aksjer og grunnfondsbevis for 1,9 milliarder kroner skiftet eiere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.