SKYLAGRING

– Hybride skyløsninger gjør det enklere å beskytte eksisterende investeringer

Fordelene med en hybrid tilnærming for SMB-er er klare, skriver Manish Sablok i denne kronikken.

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Bilde: Colourbox
Manish Sablok, Alcatel-Lucent Enterprise
25. nov. 2016 - 06:00
Manish Sablok, markedssjef for nordvest- og øst-Europa hos Alcatel-Lucent Enterprise. <i>Foto: Alcatel-Lucent Enterprise/Caroline Finch</i>
Manish Sablok, markedssjef for nordvest- og øst-Europa hos Alcatel-Lucent Enterprise. Foto: Alcatel-Lucent Enterprise/Caroline Finch

I år har vi sett de nesten allestedsnærværende egenskapene til tjenestene som nå er tilgjengelige på nettskyplattformer. Fra sikkerhetskopier på brukernes smarttelefoner til multimediesamarbeid for store bedrifter – nettskyen er her, og den vokser.

IDC spår at globale utgifter på nettskytjenester vil mer enn fordobles og nå 141 milliarder dollar innen 2019. Dette behovet for nettskytjenester driver investeringer og innovasjon på tvers av markedet, og SMB-er har neste plass i køen for høsting av gevinsten.

Fordelene med en hybrid tilnærming for små og mellomstore bedrifter (SMB-er) er klare. Du beholder plattformer på stedet for å få mest mulig ut av eksisterende investeringer samtidig som du kan benytte nettskybaserte tjenester når det er nødvendig. Med riktig løsning på plass kan dette betales for på per-bruker-basis – uansett om det gjelder tilstedeværelse via direktemeldinger, fleksibelt multimediesamarbeid eller datalagring. 

Bruk av en hybrid nettsky er den ideelle løsningen. Du slipper hastverk fremover med fullstendig implementering av nettsky som kan kompromittere eksisterende investeringer (for mye, for fort), men samtidig uten å komme på etterskudd med den voksende gruppen av nettskybrukere. Ved å ta i bruk hybrid blir enhver ytterligere overgang til en fullstendig nettskyløsning langt enklere enn å starte fra bunnen, da den allerede har redusert behovet for fysisk infrastruktur på stedet.

Fleksibel samhandling

Dagens mobile arbeidsstyrke har ført til en fullstendig nytenkning om hvordan ansatte samarbeider i moderne virksomheter. For SMB-er legger kulturen med åpne kontorer preget av hjemmearbeid, geografisk atskilte team og mobile arbeidere på tvers av flere tidssoner til et uønsket lag av kompleksitet for å skape ett enkelt punkt for samarbeid. «Hot-desking» utgjør et ytterligere spørsmål om hvordan de også kan tilpasse den tradisjonelle kontorlayouten, der hver ansatt kan ha sin egen PC på sitt eget skrivebord.

Dagens mobile arbeidsstyrke har ført til en fullstendig nytenkning om hvordan ansatte samarbeider i moderne virksomheter

De fleste tradisjonelle kommunikasjonsløsninger for SMB-er har ikke tilbudt skalerbarheten som mindre organisasjoner krever etter som de vokser og utvides. Dette tvinger bedrifter til å avlede ressurser alt i alt og gjøre tunge investeringer i foranderlige plattformer for å fortsette å understøtte sine forretningsbehov. Etter som oppkjøp og fusjoner blir stadig mer vanlige for SMB-er, blir denne mangelen på skalerbarhet påtagelig enda en gang. Det har vært en mangel på kostnadseffektive alternativer for å tilpasse eksisterende plattforminfrastruktur, slik at mindre bedrifter hadde en teknologisk ulempe i forhold til sine større konkurrenter.

Dette er virksomhetsutfordringen som hybride nettskyløsninger er rettet mot, slik at SMB-er kan dra full nytte av fleksible jobbmuligheter uten CAPEX-investeringer. Ved å plukke bare de funksjonene som virksomheten har behov for, og betale for dem på abonnementsbasis, kan SMB-er beholde et lite «IT-fotavtrykk» og samtidig innføre funksjoner som forbedrer produktiviteten.

Lisensiering er ikke lenger et problem

De nyeste kommunikasjonsplattformene er rettet mot disse arbeidsplasstrendene i langt større grad enn noen gang før. 

Hybride kommunikasjonsplattformer tilpasset SMB-er er nå ute etter å forenkle lisensiering av nye brukere og enheter. Dette eliminerer tidligere krav om å betale for separate lisenser for ulike enheter, som økte de totale eierkostnadene. Med denne nyervervede fleksibiliteten kan SMB-er opprettholde en kostnadseffektiv «betal per lisens»-modell for å minimere kostnadene for IT-funksjonalitet i bedriftsklasse. Det gir også muligheten for rask innføring av nye ansatte og deres mobile enheter uten noen betydelig administrativ innsats eller store infrastrukturkostnader. 

Trenger sikkerheten ved sikkerhetskopiering og kundestøtte

En sentral del av den hybride tilnærmingen er evnen til å holde full kontroll in-house, men overlate byrden med vedlikehold og kundestøtte til leverandøren. Så for SMB-er er det viktig å sørge for at alle hybride UC&C-løsninger (red.anm.: Unified Communications and Collaboration) innebærer fjernadministrasjon og ekstern kundestøtte – på forespørsel.

Hybride nettskyløsninger fjerner mye av drifts- og vedlikeholdsbyrden som SMB-er står ovenfor

Nedetid betyr at bedriften taper penger. Nettverks- og kommunikasjonsredundans er rett og slett en uvelkommen ekstrautgift som få har råd til, noe som betyr at det er null rom for nedetid i nettverket. Hybride nettskyløsninger fjerner mye av drifts- og vedlikeholdsbyrden som SMB-er står ovenfor, der noen kan mangle noe av IT-kompetansen som er tilgjengelig for større bedrifter. I stedet er det løsningsleverandøren som får ansvaret for å sørge for maksimal oppetid. 

En ny trend for hybridløsninger er bruk av ekstern styring for å sikre oppetid for SMB-er, der løsningsleverandører kan få ekstern tilgang til nettverket for å gi støtte og utføre feilsøking. Maskinvare og programvare oppdateres eksternt for å eliminere vedlikeholdsforsinkelser og sørge for sikkerhet mot eksterne trusler. Flerårige støttekontrakter betyr at SMB-er rutinemessig drar nytte av store sikkerhets- og funksjonalitetsoppdateringer.

Utjevning av spillefeltet

Tatt i betraktning dagens behov for SMB-er er hybrid nettsky den perfekte tilnærmingen å velge. Du kan opprettholde systemer på stedet for tilfeller der mer kontroll er nødvendig over sikre lokale tjenester, og implementere nettskytjenester som støtter bedriftens samarbeidsverktøy. Dette setter SMB-er på teknologisk nivå med de største bedriftene som har råd til å investere millioner av dollar i fullstendige nettskytjenester og støtte – noe som gjør dem like konkurransedyktige og produktive. 

For mange SMB-er med begrenset IT-budsjett går nettskyløsninger fra å være umulige eller overpriset til en modell som er rettet mot aktuelle forretningsbehov. Den hybride tilnærmingen setter den ene foten bestemt i den skybaserte fremtiden, men opprettholder utprøvd og testet infrastruktur på stedet.

Manish Sablok er markedssjef for nordvest- og øst-Europa hos Alcatel-Lucent Enterprise.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.