BEDRIFTSTEKNOLOGI

Krypterte hjemmemapper i Fedora 15

Mange nyheter i framoverlent Linux-distribusjon.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. mai 2011 - 10:29

Det Red Hat-støttede Fedora Project kunngjorde i går at versjon 15 av Linux-distribusjonen Fedora nå er tilgjengelig. Fedora gis ut i en ny versjon to ganger i året og prosjektet har som mål at distribusjonen skal ligge i teten når det gjelder bruk av ny og oppdaterte åpen kildekode-baserte teknologier.

Også Fedora 15 bærer preg av dette. I tillegg til å inkludere de nyeste versjonene av programvare som Firefox, GNOME og GCC, introduserer den nye versjonen enkelte løsninger og konsepter som tilsynelatende er helt nye i Linux-sammenheng.

Blant annet inkluderer Fedora 15 forbedret støtte for det kryptografiske filsystemet eCryptfs. Det skal nå være mulig å bruke authconfig til automatisk å montere en personlig, kryptert del av hjemmekatalogen i det brukeren logger på. Dette vil gjøre det vanskeligere for brukere av systemet å få uautorisert tilgang til andre brukeres personlige filer.

De fleste Linux-brukere benytter IPtables som brannmur, men ulempen med denne er at den vanligvis må startes på nytt for at oppdaterte regler skal få effekt. Fedora 15 inkluderer en dynamisk brannmur (firewalld) som ikke krever omstart etter endring av innstillingene. Dette skal kunne bidra til økt oppetid.

Den dynamiske brannmuren har også et et D-BUS-grensesnitt som gjør det mulig for klientprogramvare og tjenester å be om brannmurendringer, for eksempel å åpne et sett med porter i en begrenset tidsperiode.

Foreløpig anses denne brannmuren for å være for eksperimentell til å være med i standardoppsettet, men planen er at det skal skje i neste utgave av Fedora.

En interessant nyhet er et nytt navnesystem for ethernet-porter. Tradisjonelt kalles ethernet-portene for eth0, eth1 også videre, men det er ingen sammenheng mellom dette og den fysiske plasseringen til porten. Dette er ikke noe problem når maskinen uansett bare har én ethernet-port, men ikke minst servere kan være utstyrt med flere. Den nye navneordningen vil ta utgangspunkt i den fysiske plasseringen til porten istedenfor ethX. Dermed skal administratorene ikke lenger måtte gjette hvilken ethX som hører til hvilken fysisk port eller måtte gjøre egne endringer i oppsettet for å tildele ethX til portene i en fornuftig rekkefølge. Denne funksjonen er utviklet av Dell.

Det loves også blant annet utvidet virtualiseringsfunksjonalitet, bedre strømstyring og mer effektiv oppstart og administrasjon av systemdaemons.

En oversikt over flere av de viktigste nyhetene i Fedora 15 finnes her. Nedlastingslenker kan lastes ned fra denne siden.

Brukere med Fedora 14 kan relativt enkelt oppgradere til Fedora 15, uten å måtte bruke fysiske medier eller avbildninger, ved å følge instruksjonene på denne siden.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.